Varkenswangen op Luikse wijze

 

Nog snel een winterse stoofpot. Ik zag dit recept van Jeroen en baseerde er mijn saus op.

 

Nodig voor 4 personen:

12 varkenswangen

2 EL Luikse siroop

1 EL bruine suiker

twee blaadjes laurier

twee takjes tijm

1 EL graanmosterd

500 ml tafelbier

200ml rode wijnazijn

2 EL bloem

1 teen knoflook

3 ajuinen

boter

peper en zout van de molen

 

Zo gemaakt

Smelt een klont boter in een grote kookpot (cocotte).

Kruid het vlees aan beide kanten met peper en zout. Schroei het vlees aan beide kanten dicht in de boter.

30180467_10216273607412502_1540943141_n.jpg

Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.

Haal het vlees uit de kookpot. Stoof de uien en de knoflookpulp in dezelfde vetstof.

Strooi er de bloem over (singeren). Laat even mee bakken.

Deglaceer met de rode wijnazijn. Schraap de aanbaksels los met een houten lepel. Doe er het tafelbier en de mosterd bij. Breng aan de kook. Bind de tijm en laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de kookpot.

Voeg er de Luikse siroop en de bruine suiker aan toe. Meng goed.

30121053_10216273607572506_738236716_n.jpg

Leg het vlees in de saus. Zet de kookpot op een zacht vuur en laat 2 uur garen. (kan ook in de oven aan 160 graden)

Serveer met puree

30118952_10216273608252523_777000152_n.jpg