Ik ging eens ‘wat’ aalbessen plukken.
‘Wat’ werd 2 kilo en toen was ik vertrokken voor een halve dag bezigheidstherapie. Waarom hadden de kinderen nog school ? 😉
Voor goede tips en ticks kunnen gelei en confituurmadammen en meneren terecht op deze site.
Nodig
2 kilo aalbessen
990 gr suiker (ik heb 200gr huisgemaakte vanillesuiker gemengd met rietsuiker)
2 zakjes pec (deze dus versie 1kg suiker voor 2 kg fruit, straks dus sap)
100ml water
citroengrasstengels naar believen
Zo gemaakt
Spoel de aalbessen en rits ze van de takjes. Ok hiermee bent u gegarandeerd langer bezig dat gedacht 😉
Doe de bessen samen met het water in een kookpot en laat 10 minuten koken.
Ze zullen openspringen en hun sap laten onts(n)appen.
Duw nog even na met de pureestamper.
Je kan de bessen nu in een geleidoek scheppen en een nacht laten uitlekken of voor het snellere werk door een zeef duwen.
Meet +- 60gr suiker af per 100ml sap (check jouw confituursuiker!)
Warm met sap met de opengesneden citroengrasstengels stilletjes op
en smelt hierin de suiker en pectine.
Breng opnieuw aan de kook en na een paar minuten heb je een mooie gelei.
Giet de nog hete gelei in brandschone gesteriliseerde potten. Vul tot aan de rand, sluit onmiddellijk af, keer om en laat zo afkoelen.
Met liefde en geduld gemaakt.