Gelei van aalbessen en citroengras

Ik ging eens ‘wat’ aalbessen plukken.

IMG_6996.jpg

‘Wat’ werd 2 kilo en toen was ik vertrokken voor een halve dag bezigheidstherapie. Waarom hadden de kinderen nog school ? 😉 

 

Voor goede tips en ticks kunnen gelei en confituurmadammen en meneren terecht op deze site

 

Nodig

2 kilo aalbessen

990 gr suiker (ik heb 200gr huisgemaakte vanillesuiker gemengd met rietsuiker)

2 zakjes pec (deze dus versie 1kg suiker voor 2 kg fruit, straks dus sap) 

100ml water

citroengrasstengels naar believen

 

Zo gemaakt

Spoel de aalbessen en rits ze van de takjes. Ok hiermee bent u gegarandeerd langer bezig dat gedacht 😉 

IMG_6997.jpg

Doe de bessen samen met het water in een kookpot en laat 10 minuten koken.

IMG_6998.jpg

Ze zullen openspringen en hun sap laten onts(n)appen.

IMG_6999.JPG

Duw nog even na met de pureestamper.

IMG_7002.jpg

Je kan de bessen nu in een geleidoek scheppen en een nacht laten uitlekken of voor het snellere werk door een zeef duwen.

IMG_7004.JPG

Meet +- 60gr suiker af per 100ml sap (check jouw confituursuiker!)

Warm met sap met de opengesneden citroengrasstengels stilletjes op

IMG_7009.JPG

en smelt hierin de suiker en pectine. 

IMG_7010.JPG

Breng opnieuw aan de kook en na een paar minuten heb je een mooie gelei. 

Giet de nog hete gelei in brandschone gesteriliseerde potten. Vul tot aan de rand, sluit onmiddellijk af, keer om en laat zo afkoelen. 

 

Met liefde en geduld gemaakt. 

IMG_7017.jpg