Magische taart met chocolade

Na de magische vanilletaart: die met chocolade. Een recept van hier met dank aan Hap & Tap voor het idee.

Ook hier verandert het zeer vloeibare beslag tijdens het bakproces in een taart met drie lagen: een flanelachtige bodem, een romig midden en een biscuit bovenop. 

taart, chocolade, magische taart

Nodig:

4 eieren

150gr suiker

1 EL water

125 gr boter

70gr bloem

45gr cacaopoeder

1 snuif zout

500ml volle melk

 

Zo gemaakt:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Smelt de boter in de microgolf en laat afkoelen.

Verwarm ook de melk wat.

Scheid de eigelen van de eiwitten.

Klop de eigelen met de suiker en 1 EL water op. Voeg vervolgens de boter en het zout toe. 

Zeef de bloem en het cacaopoeder en voeg ook toe. 

Voeg geleidelijk de melk toe.

Klop de eiwitten tot sneeuw en meng ze voorzichtig onder het beslag.

Farineer een bakvorm. Kies beter niét voor een springvorm. Giet het zeer vloeibare beslag erin.

Bak 50 minuten op 160 graden.

Laat volledig afkoelen in de bakvorm en zet zéker nog een tweetal uur in de koelkast. 

 

Werk af met een laagje cacaopoeder. Of seizoensfruit, of poedersuiker of… 

3 gedachten over “Magische taart met chocolade

  1. Dit recept doet me erg aan een traditioneel Frans recept denken, wat ik graag aanraad.
    Le Nègre
    Chocolataart zonder Bloem
    Deze taart die met pure chocola, boter en suiker gemaakt wordt, is een langs de hele kust van Aiquitaine van Bayonne tot Bordeaux geliefd recept. Iedere familie heeft een eigen versie, maar ze hebben alle gemeen dat er geen bloem in verwerkt wordt, zodat het resultaat een haast mousse-achtige taart met een heel zachte structuur is die zowel warm als koud met een custardroom opgediend kan worden.
    200 g halfbittere of bittere chocola
    200 g zachte boter
    200 g suiker
    4 eieren, gescheiden
    Verwarm de oven voor op 190°C. Beboter een cakevorm met een doorsnee van 22 cm. Verbrokkel de chocola en smelt hem boven een pan heet water. Voeg er de boter aan toe en roer met een spatel glad.
    Doe de helft van de suiker bij de eierdooiers en klop tot het mengsel blank ziet. Klop er de gesmolten chocola door. Klop de eiwitten tot zich zachte pieken vormen. Voeg er geleidelijk de rest van de suiker aan toe en klop tot het mengsel glad en glanzend is. Schep het voorzichtig met een rubber spatel door het chocolamengsel.
    Schenk de massa in de gereedstaande vorm en laat 40 minuten in de oven bakken of tot een in het midden gestoken breinaald er schoon uitkomt.
    Neem de taart uit de oven en laat hem 10 minuten staan voor u hem uit de vorm neemt. Dien hem warm, op kamertemperatuur, of gekoeld op.
    met vriendelijke groet
    Paul van Niftrik

    Like

Reacties zijn gesloten.