The Jane : de hype doorprikt

In ’t Groen Kwartier van Antwerpen sprak Sergio Herman tot God en zei ‘laten we hier een culinaire tempel bouwen’. Een complete verrassing voor Dochter – met net als vorige jaar voor Oud Sluis*** – maanden stilzwijgen vooraf… En toen gingen we naar de zoo van Antwerpen. Achter die grote zwarte deur schuilde echter The Jane. 

the jane, nick bril, sergio herman

Het is natuurlijk een hele hype geweest, een bijna massahysterie als de reserveringsprocedures moeilijker verliep dan voor Tomorrowland, (té)veel media-aandacht en foto’s,… maar wij lieten het zonder vooroordelen op ons afkomen. De ontvangst was meteen al fenomenaal en niét enkel omdat we ex-Oud Sluis klanten of Pure C* klanten zijn.

 

We waren énorm onder de indruk en ik kreeg er zelfs kippenvel van bij het binnenkomen.

10641016_10204671558568532_569362349484539364_n.jpg

 

De setting is … oordeel zelf maar…

10628361_10204671637770512_8370911032877118510_n.jpg

De 19de eeuwse kapel van het Militair Hospitaal lijkt minder groot dan ik dacht, veel gezelliger ook met leuke zithoeken met ruim 80 couverts en doeken tegen de wand voor een intieme akoestiek. Je weet niet waar eerst kijken.

10628479_10204671542808138_2585864085222153783_n.jpg

 

Prachtige glasramen ontworpen door Studio Job,

1505044_10204671622610133_2979548870866073111_n.jpg

een interieur van de hand van Piet Boon en aan het plafond een – noem het zeeëgel- luchter van 800kg uit Beiroet: 10 meter breed en met 150 lichtpunten. Hij hangt laag boven de tafels en doorbreekt de hoogte van het plafond. Door de luidsprekers fantastische beats, nét iets harder dan elders. 

 

Onder de neon doodskop in de plaats van het altaar: de keuken.

10641144_10204671545888215_6301868721847060529_n.jpg

En als culinaire ‘god’ Nick Bril: jarenlang sous-chef van Sergio in Oud Sluis***. We kregen er na de service een uitgebreide rondleiding van Nick. Prachtig wat ze daar neergezet hebben.

 

10583803_10204671624770187_4323311260183212339_n.jpg

 

Maar vooral: zo mooi te zien hoe goed die zich voelt in zijn keuken, hoe fantastisch graag hij er staat en kookt, hoe enorm en terecht trots hij is… op zijn team, wat hij brengt en hoe. Een top gast! Hij zorgde dan ook voor een absoluut hoogtepunt voor de jarige.

10665214_10204671622970142_323186102803956078_n.jpg

Over naar het eten dan maar? Ok sorry… enkel maar superlatieven. 

 

Meteen water, brood, olie en boter op tafel en als eerste amuse kregen we een pittige brokkelkaasdip. 

10641144_10204671534567932_6995854635959500180_n.jpg

De andere amuses kwamen in strakke design potjes. Drie  op één bord : een vitamine shot van appel, gember en selder; Arabische smaken met falafel; en tzatziki.

10641273_10204671537608008_1059984697297641006_n.jpg

10696433_10204671540168072_1105402401294026989_n.jpg

Ondertussen kwam ook de maître de kaart voorstellen. Je kan er kiezen tussen 3 (€55),5 (€70) of 7 (€85) voorgerechten, mét hoofdgerecht en dessert én/of kaas nadien. Op zaterdag is het 5 of 7 dus kozen we 5. Voor de wijnen kan je kiezen tussen enkele glazen per gerecht of je laat de vlotte en vriendelijke sommelier kiezen, wat we dan ook deden. 

 

De cocktail wizard Paul Morel kwam van zijn Upper Room Bar naar beneden om ons geweldige cocktails te brengen. 

 

Double You Gin Tonic: met 21 plantaardige en regionale kruiden oa jeneverbes, hop, roos, bloesem, koriander… en een druppel absinth. Zwart als de duivel, puur als een engel!

1908061_10204671547488255_5699311453940164963_n.jpg

Alcoholvrij aperitief voor de kinderen: ‘te mooi mama om op te drinken maar té lekker om te laten staan’

10603748_10204671536247974_2662009888545209772_n.jpg

10685481_10204671549888315_4284685993536917552_n.jpg

Voorgerecht:

Maatjes/platte kaas/groene appel/zuring

10689762_10204671559888565_1542630873229541752_n.jpg

10665690_10204671559848564_5145699249229918880_n.jpg

Voorgerecht:

Thaise zalm

10635867_10204671553248399_7228039351177508713_n.jpg

Aangepaste wijn bij maatjes & zalm : Fox Run Riesling Dry 2013 Finger Lakes AVA USA

 

Voorgerecht:

Gillardeau oester/algen/granité verveine en Champagne

10590677_10204671563328651_5419532362280717689_n.jpg

10690314_10204671563808663_8962003739799884903_n.jpg

Voorgerecht:

Paella/inktvis/amandes/piquillo

10614254_10204671560968592_3475086360583952404_n.jpg

10690328_10204671567648759_1662822807567524316_n.jpg

Aangepaste wijn bij de oester & paella Iona Chardonnay 2013 Elgin WO, South Africa 

 

Voorgerecht:

Kip béarnaise

10455058_10204671570888840_167955739647403187_n.jpg

10653702_10204671570048819_775105021144649322_n.jpg

Aangepaste wijn bij de kip: Mylène Bru, Lady Chasselas 2013 Sète VdF Frankrijk

 

Prachtige messen van Florentin Kitchen Knives, speciaal voor The Jane gemaakt.

10539123_10204671588329276_3581689776413603087_n.jpg

Hoofdgerecht:

Kalfslende MRIJ/courgette/ansjoviscake/gremolata

10592789_10204671580529081_5060803586362315454_n.jpg

Aangepaste wijn bij kalfsvlees : La Ciarliana Nobile di Montepulciano 2009 Prugnolo Gentile Italië 

 

Kaasselectie Van Tricht & Zn

10615608_10204671604089670_5757437758028913759_n.jpg

Nagerecht:

Blauwe bes/chocolade/merlot azijn: supermix tussen smaken van chocolade, bosbessen, diepgevroren merlotazijnbolletjes.

Aangepaste wijn bij blauwe bes dessert Braida Brachetto d’Acqui 2013 Italië 10570300_10204671593129396_728268172842104538_n.jpg

 

Nagerecht:

Suikervrij dessert 

10632798_10204671591649359_8998262256048559643_n.jpg

Surprise dessert

1932447_10204671606009718_1043053032072432781_n.jpg

10702065_10204671612369877_8169366909321431312_n.jpg

Uit de uitgebreide koffie-, thee- en digestiefkaart kozen bij oa. Italiaanse espresso en latte macchiato

10645229_10204671616009968_5709682313927809151_n.jpg

en de kinderen kozen verse muntthee en ‘Top of the Bill: The Jane’ thee

 

Zoetigheden bij de koffie :

Onder andere Vika macaron (genoemd naar het dochtertje van de chef), warme madeleine met wortel en gember en chocolade van The Chocolate Line van Dominique Persoone. 

 

10352823_10204671609169797_6890777436184798059_n.jpg

 

 

994485_10204671609289800_7824724968708653191_n.jpg

 

Als je de hype doorprikt van het meest besproken eetadres van België en kijkt wat The Jane écht is, zonder franjes, zonder kleren aan haar lijf: wat ‘blijft’ er dan ‘over’ ? 

The Jane is totaal niet te vergelijken met wat Oud Sluis*** was of Pure C* is. Ik walg van het woord maar ’t is o zo waar: een ‘concept’ op het allerhoogste niveau. Ik noem het liever een unieke totaalbeleving die je nergens anders zal vinden: de sfeer, de details in àlle aspecten van inhoud op je bord, internationale topkeuken met meer zuiderse en oosterse toetsen, minder gewilde complexiteit op het bord, pure smaken, het bestek, porselein, interieur, dynamisch personeel, de wijnkelder, pure klasse tot in het kleinste kamertje (ja zelfs enkel lauw water uit de kraan)… Gewoonweg: f*cking perfect! 

the jane, nick bril, sergio herman

We bezochten ook The Upper Room Bar met plaats voor 40 personen. Hier is Paul Morel, die we kennen van Pure C*, dé man en zorgt hij samen met een apart keukenteam voor een tasting menu of à la carte en uiteraard: cocktails zoals je ze nergens anders zal proeven. We komen hier nog uitgebreid op terug na een eerste bezoek. 

10628284_10204671634250424_7654525419838316291_n.jpg

 

Laat de hype nu maar rustig voorbij gaan, alles mooi verder op de rails en the sky is the limit voor dit top team. 

Kàn die knappe sexy ontembaar sensuele en chique The Jane nog groeien ? Kan ze als een bijna ideale vrouw nog smaakvoller en gesofistikeerder worden? Ongetwijfeld en wij gaan dit zéér graag mee volgen. En hebben wij geluk: Dochter heeft nu weer een vaste stek om haar verjaardag te vieren. 

 

The Jane Antwerp

Advertenties

3 gedachten over “The Jane : de hype doorprikt

  1. We zijn heel erg onder de indruk. Ziet er heel lekker uit, interessant verslag! Morgen bij ons op het menu o.a. In Gin gemarineerde zalm tussen de hapjes en als dessert “Comme une tarte au citron”, geserveerd op een terrasje in la douce France. Om maar te zeggen dat ik geniet van je blog! Bedankt dat we mogen meegenieten…

    Like

Reacties zijn gesloten.