Vanillesuiker

Wie regelmatig bakt, kent de zakjes van Imperial wel. En wie naar Jeroen Meus kijkt, heeft zijn grote pot vanillesuiker zéker al opgemerkt. 

Door zelf je vanillesuiker te maken ga je niet veel in je portemonnee winnen maar je wint wél in smaak én absoluut in kwaliteit.

De smaak van vanillesuiker die je in zakjes koopt, is meestal afkomstig van synthetische vanilline. Natuurlijke vanille bevat veel meer aromastoffen dan enkel vanilline en net dat zorgt voor een enorm smaakverschil. 

Vanillestokjes van goede kwaliteit herken je meteen. Bourbon vanillestokken uit Madagaskar bij voorbeeld zijn niet uitgedroogd, buigzaam en voelen vettig aan. Ze zitten vol smaak en aroma. Ik vind ze hier

suiker, vanille, vanillesuiker

Nodig:

300gr fijne griessuiker per vanillestokje

vanillestokje

Een grote glazen pot met deksel

 

Zo gemaakt:

Vul de helft van de pot met suiker.

Snij het vanillestokje open en meng de zaadjes al met de suiker in de pot. Voeg ook de vanillestok toe. Voeg de rest van de suiker toe. Pot dicht en flink schudden. Zet de pot in een kast die je geregeld opentrekt en schud er elke keer eens mee.

Na een drietal weken heb je échte vanillesuiker, geen chemische brol. 

suiker, vanille, vanillesuiker

Naargelang ik vanillestokken gebruik voor andere bereidingen, voeg ik de leeggeschraapte stokken gewoon toe ik dezelfde pot en voeg na gebruik van vanillesuiker ook gewoon wat suiker toe. 

suiker, vanille, vanillesuiker

Advertenties