Stoofpot van hinde met rode wijn

Dit wordt ons Dagelijkse Kerst hoofdgerecht vanavond. Makkelijk op voorhand te maken: het vlees een nacht laten marineren, de stoofpot ’s morgens opzetten, laten afkoelen en eens de gasten er klaar voor zijn weer opwarmen. Ook de garnituur is perfect op voorhand te maken dus extra tijd voor gezellig tafelen mét je gasten. 

Nodig voor 4 personen:

800gr hinderagout

50 gr pancetta

2 uien in grove stukken

1 teentje look

2 wortelen geschild en in grote stukken gesneden

bouquet garni 2 blaadjes laurier, een grote tak tijm en een tak rozemarijn

1/3 fles goede rode wijn (ik nam een Divin Croisille 2007)

400 ml wildfond

1 plakje peperkoek

1/2 zuurdesemboterham met mosterd van Tierenteyn

2 EL (huisgemaakte) aalbessengelei

een scheutje oxo

Zo gemaakt:

Leg een dag op voorhand de stukken hinde in een kom samen met de uien, de look, de wortelen de bouquet garni en overgiet met 1/3 fles rode wijn (het wild hoeft niet helemaal onderstaan).

stoofpot,hinde,hert,rode wijn

Dek af en zet koud weg. Ga regelmatig omroeren. 

De ochtend nadien haal je het vlees tijdig uit de koeling en laat je het op temperatuur komen vooraleer het verder te verwerken. Zeef de marinade (hou de wijn bij!) en dep het vlees goed droog anders gaat het straks koken ipv aankorsten.

Verhit een braadpan en bak daarin de stukjes pancetta zonder vetstof goudbruin en een beetje krokant. Haal het spek eruit, voeg wat boter toe en bak in dezelfde stoofpot de hinde. Bak het kort aan. Voeg de pancetta terug toe. Kruid met peper en een beetje zout. Warm de wijn op en giet bij de hinde. Doe hetzelfde met de wildfond. Voeg een scheutje oxo en de aalbessengelei toe. Snij de peperkoek in blokjes, besmeer de boterham met mosterd en leg die bovenop de stoverij. 

stoofpot,hinde,hert,rode wijn

Laat het geheel een tweetal uur rustig sudderen. Proef en kruid het eventueel verder af met peper en zout. 

Ik serveerde deze stoofpot met deze compote van goji bessen en op zout gegaarde corne de gatte aardappelen (40tal minuten op 160gr in een laag grof zeezout)

stoofpot,hinde,hert,rode wijn

2 gedachten over “Stoofpot van hinde met rode wijn

Reacties zijn gesloten.