Torta Caprese Al Limone

Citroentaart en citroencake zijn favorieten van de kinderen hier. Deze taart is dat nu ook. Een variant van de klassieke Caprese taart op basis van chocolade. Volgende info en het recept van Stephanie Coorevits vond ik hier.

‘Door toevoeging van het sap en de zeste van de Amalfi-citroen wordt een frisse toest aan de taart geven, eventueel kan je ook een beetje Limoncello toevoegen. Daarnaast bestaat de taart uit witte chocolade en wordt ze, voor het opdienen, afgewerkt met poedersuiker.

Deze Amalfi-citroen is afkomstig uit Amalfi en Sorrento (regio Campania) en uit Sicilië. De citroen wordt na de oogst niet behandeld met chemische middelen, dus ook de schil kan worden gebruikt. Deze citroen bevat veel sap en heeft een geurig aroma. Deze citroenen worden eveneens gebruikt voor het maken van Limoncello.’ Vind je deze citroenen niet, kies dan zeker een kwalitatieve bio variant. 

Nodig:

300gr amandelmeel of -poeder fijngeblend

200gr ongezouten boter

de zeste van 2 (bio) citroenen

5 eierdooiers 

5 eiwitten 

eventueel een scheut Limoncelllo (doen!)

180 gr fijne witte suiker 

het sap van 1 citroen 

120 gr witte chocolade

 

Zo gemaakt: 

Klop de dooiers met de suiker schuimig. Smelt de chocolade met de boter op een zacht vuurtje. Voeg het eiermengsel en botermengsel bij elkaar. Voeg citroensap, zeste en eventueel Limoncello toe. Meng het amandelmeel eronder en meng tot je een glad deeg bekomt. Klop de eiwitten stijf op en spatel ze onder het deeg. 

Plaats in een gefarineerde – geboterde en bebloemde – bakvorm (spingvorm lukt best) in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 30-40 minuten (hier zéker 45). Test de gaarheid aan de hand van een prikker, de prikker moet er ‘droog’ uitkomen maar niet zoals een gewone cake, er mogen nog wat korreltjes aanhangen want de cake moet wat vochtig blijven. 

Haal de cake uit de oven. Laat afkoelen en draai om. Bestrooi met poedersuiker (of snij de zeste van een amalficitroen heel fijn en maal die onder kristalsuiker tot je een soort citroen-bloemsuiker bekomt). Bestrooi daarmee je cake.

Hoe langer je wacht om ze op te eten hoe geprononceerder de citroensmaak wordt. 

974039_10201221140470236_1701111987_n.jpg

En na een week zeeklassen wordt deze taart uiteraard eerst door mijn kleine patissier onderworpen aan een grondige test en met een ‘heeeerlijk’ goedgekeurd. 

973467_10201222315979623_1364501720_n.jpg

Advertenties