Een beetje chauvinisme: oscars voor België. Wereldtop !

hvc.jpg

Als er één is waar we trots op mogen blijven is het wel Peter Goossens die al sinds 2006 in de top 50 staat.
Zijn Hof van Cleve wint dit jaar 17 plaatsen en stijgt naar de 25ste plaats (in 2007 was #14). Opnieuw maakt hij furore met ‘zijn’ duif – een gerecht waar zelfs dochter en ik stil van werden – en niet te vergeten met zijn fantastische gastvrouw Lieve.

Dé lijst – een bewijs van de mondialisering van de gastronomie – van het magazine Restaurant wordt door meer dan 900 internationale horecaspecialisten wereldwijd samengesteld. Het ‘kleppers’ liggen niet langer in traditionele gastronomische landen als Frankrijk en Italië en hun navolgers. Restaurants uit Brazilië, China, Peru, Singapore en Australië halen de top. Spanje doet het zeer goed in de top 10 en overtreft met El Celler de Can Roca het Deense Noma.

Hiertussen doen de jonge Belgen het super. Kobe Desramaults van In de Wulf in Dranouter stond vorig jaar op 92 en stijgt nu naar 72.  Geert De Mangeleer van Hertog Jan in Brugge komt binnen op 78 en is daarmee beter gequoteerd dan Franse kleppers als Alain Ducasse en Michel Troisgros.

Sergio Herman daalt met Oud Sluis 14 plaatsen naar 35. Alsof die jojo bewegingen iets uitmaken als je in de top 50 staat…  

Voor de volledige lijst op http://www.theworlds50best.com/