Citroencake

Gebaseerd op dit recept van Jeroen want ik vond dat idee van die Griekse yoghurt wel ‘gezond’, zeker in tegenstelling tot de rest van de ingrediënten. De vanilleroom liet ik ook voor wat hij was en verving ik door een waarschijnlijk nog ongezondere topping. 

foto-1.jpg

 

Nodig voor mijn versie

180 gr melkerijboter (op kamertemperatuur)

250 gr suiker

75 gr bloemsuiker voor het glazuur

250 gr zelfrijzende bloem

250 gr Griekse yoghurt

5 volledige eieren

2 citroenen (bij voorkeur biologisch geteeld)

1 zakje bakpoeder

1 vanillestokje

 

Zo gemaakt:

Weeg alle ingrediënten voor de cake zorgvuldig. ‘Want patisserie dat moet juste zijn’ zoals Piet zegt
 Doe de malse boter in de mengkom van de keukenmachine. (Wanneer je koude boter gebruikt, dan snij je die best in kleine blokjes.) Voeg de 250 gr suiker toe aan de boter en meng de twee ingrediënten met de machine. Laat de machine draaien op lage snelheid en voeg de eieren één voor één toe.
Snij een vanillestokje overlangs in twee en schraap met een mespunt de zaadjes uit de peul. Voeg de zaadjes toe aan het mengsel van boter en suiker.
Rasp de schil (zeste) van de citroenen en doe dat ook bij het beslag. Pers er ook het sap in van 1 citroen.
Tip: Kies uiteraard voorkeur voor een biologisch geteelde citroen. Rasp ook enkel het gele deel van de schil. De witte onderlaag kan de cake te bitter maken.
Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg ze bij het beslag.
Schep ook de Griekse yoghurt in de mengkom met het cakebeslag.
Laat de machine draaien op medium snelheid tot je een egaal cakebeslag krijgt.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Smeer de cakevorm zorgvuldig in met wat gesmolten. Strooi een lepeltje bloem in de cakevorm. Zorg ervoor (met het betere schud-, draai- en keerwerk) dat de bodem en de 4 zijkanten met wat bloem bekleefd zijn. Verwijder de overtollige bloem uit de vorm. Zo zal je de cake na het bakken makkelijk uit de vorm kunnen halen.

Spatel het beslag in de cakevorm en zet hem in de voorverwarmde oven. Bak de cake gedurende een uur op 180°C (50 à 60 minuten gemiddeld).
Let op: De exacte baktijd is afhankelijk van het type oven. Prik na ongeveer 50 minuten met een satéstok of een breinaald in de cake. Zodra er geen beslag aan de prikker blijft kleven, is de cake voldoende gebakken. Laat een paar minuten afkoelen en haal uit de vorm. Laat de cake afkoelen op een rooster. 

Voor de afwerking mengde ik het sap van de tweede citroen met 75gr bloedsuiker tot een glazuur. Cake mee overgieten en klaar !

 

 

Advertenties