Il Fiore

IMG_3145_resize.jpg

Dit restaurant stond reeds op mijn ‘to do’ lijst sinds ik de chef met zoveel liefde hoorde vertellen in In De Keuken. De heruitzendingen passeerden ondertussen ook de revue en uiteindelijk ben ik er geraakt. Het is een vrijdagavond en de sfeer in ristorante Il Fiore is zeer levendig. Bij het binnenkomen weet je meteen weer wat Italiaanse gastvrijheid betekent. We worden hartelijk onthaald door zijn charmante echtgenote Diana Pani, afkomstig uit Sardinië. We krijgen onmiddellijk een warm welkom aan tafel in de vorm van een mand heerlijk huisgemaakt brood en water.

IMG_3153_resize.jpg

IMG_3146_resize.jpg

In een ruim fluitglas wordt het aperitief van het huis geschonken, een uitstekende prosecco met Aperol Spritz (€7). Hierbij kwam een hapje met kwartelei en spek uit Puglia. In elke zin vallen hier wel enkele woorden Italiaans, de wijnglazen zijn van het frivole type, de wijnkaart is volledig Italiaans.

IMG_3156_resize.jpg

 

Chef Dino Bagnato, geboren in Puglia is druk in de weer in de open keuken. Puglia, Zuid-Italië, synoniem voor kronkelverse vis, pittige olijfolie en vuurrode tomaten die nog smaken naar … tomaat. Het zijn deze produkten, en nog vele anderen, die je op je bord mag verwachten bij Il Fiore. Hier een tafel reserveren is trouwens net zoals bij je moeder gaan eten: je komt een beetje thuis en je bent zeker van een gezellig moment. Het belangrijkste is: je weet dat je verbluffend lekker gaat eten. En je voelt er meteen de liefde voor la cucina Italiana. De smaak kreeg de chef trouwens te pakken in ‘la cucina’ van zijn moeder. Zij leerde hem alles over eerlijke gerechten met heerlijke producten. Deze kennis vulde hij aan met zijn eigen onuitputtelijke fantasie. Het resultaat is … Italië op je bord. De zaal met een 30tal couverts zit dan ook vol met duidelijk veel ‘habitués’.

In het succes van een restaurant speelt ook de prijs altijd een rol. Een menu in vier gangen kost hier 59 euro, in vijf gangen 69 euro en bijhorende wijnarrangementen van 25 en 29 euro. Wie de marktprijzen kent, weet dat die prijzen in het laagste schuifje zitten. Er staan echter zo veel aantrekkelijke gerechten op de kaart dat we bezwijken voor de à-la-carteformule. Er was ook een ruime keuze aan gerechten met herfsttruffels.

Voorgerechten
Trio de burrata – romige mozzarella uit Puglia : spuma, gefrituurd en naturel (€22)

IMG_3161_resize.jpg

Carpaccio van gepekelde kabeljauw met abate peren, pistachenoten en citroenzeste (€18)

IMG_3160_resize.jpg

Hoofdgerechten
Huisgemaakte ravioli gevuld met ricotta kaas spinazie en een sausje van boter en salie (€19)

IMG_3165_resize.jpg

De deegwaren – allen huisgemaakt – zijn perfect al dente en de ingrediënten waarmee ze worden vermengd van hoge kwaliteit. Niet voor niet de specialiteit van het huis. Een typisch Italiaans gerecht, waarbij met weinig ingrediënten een verrassende smaakexpressie wordt bereikt. Een verfijnd gerecht in een zo subtiele, delicate versie. Zelden zo een lekkere ravioli gegeten.
Hierbij een glas zeer correcte huiswijn uit – uiteraard Puglia – Violante 2008 (€5)

     
Nagerechten
We kozen voor verschillende soorten ambachtelijke Italiaanse kazen met zalig brood (€15)

IMG_3169_resize.jpg

IMG_3168_resize.jpg

Het duurste gerecht op de dolci kaart met onder andere Schuim van mascarpone met koffie, amaretto en ijs van vanilla (€9), Parfait van hazelnoten, nutella met warme chocolade (€10)…

We kregen nog een digestiefje aangeboden van het huis: een heerlijke limoncello.
     
Il Fiore is een gezellige leuke plek waar zeer goed gekookt wordt tegen eerlijke prijzen.

Il Fiore
Rijksweg 560
3630 Maasmechelen

 

 

3 gedachten over “Il Fiore

 1. Hallo,
  Wanneer we dit lezen krijgen we onmiddellijk zin om hier nog eens langs te komen. We hebben de indruk dat het niveau er zelfs nog op vooruit gegaan is, en de gastvrijheid, die was al niet meer te verbeteren.
  Groetjes,
  C&C

  Like

 2. Absoluut heel herkenbare commentaar! Il Fiore is een zalige plek om te vertoeven, te smullen en te genieten van een niet te evenaren sfeer.

  Like

Reacties zijn gesloten.