Een gokje wagen: restaurant Bling

Oosterhout, een fraai Brabants stadje, gegroepeerd rond de gothische Sint Jan de Doperkathedraal.

IMG_9954_resize.JPG

De Klappeijstraat komt uit op het kerkplein met voor elk wat wils: van bruin café tot hippe eettent en van tapas tot Grieks. Eind 2011 werd er restaurant Bling geopend. Een bijzondere naam, maar vooral een bijzondere locatie.

IMG_2693_resize.jpg

Chef-kok Pascal Ariens, die ervaring heeft opgedaan bij beroemde driesterrenrestaurants als Oud Sluis en The Fat Duck, is namelijk actief in de excentrieke, paars uitgelichte vide van het lokale casino, die zicht biedt op een vloer vol roulettetafels, speelautomaten en eenarmige bandieten.

IMG_2663i_resize.jpg

Niet echt idyllisch qua locatie maar we schoven onze vooroordelen opzij. De gerechten uit de open keuken, als een kookeiland in de zaal, zijn met durf op smaak gebracht. Erg kleinschalig en gezien we omwille van de kinderen iets voor 18 uur hadden gereserveerd, hadden we tot half acht twee koks en een zeer discrete gastheer enkel en alleen voor ons. Private dining dus.

IMG_2676_resize.jpg

Bij Bling kan je niet à la carte eten maar heb je de keuze uit een drie, vier, vijf of zes gangen verrassingsmenu gaande van €37,5 tot €60,5 met aangepaste wijnen (€19,5 tot €39).

IMG_2658_resize.jpg

We kiezen na een aperitief voor een driegangenmenu. Deze worden voorafgegaan door drie amuses die meteen een schot in de roos zijn.

Thee van groene en rode tomaat met jasmijn

IMG_2666_resize.jpg

Meloensoep met pata negra en room

IMG_2667_resize.jpg

Rode biet rode kool en ui

IMG_2670_resize.jpg

IMG_2673_resize.jpg

Tussen de amuses door krijgen we een geweldig brood, nog warm dus waarschijnlijk nog aan het bakken toen we aankwamen, overgoten met knoflookolie. Sechuanpeper en zwart grof Himalayazout, heerlijke olijfolie en balsamico maken de tafel compleet.

IMG_2659_resize.jpg

Voorgerecht: in limoen gemarineerde coquilles onder zoetzure avocadopuree en tonijn gevuld met een stukje kreeft en dun gesneden courgette met curry mayonaise en dressing. Zuid-Afrikaanse witte Stonehaven 2011 Sauvignon Blanc van Cape Point.

IMG_2680_resize.jpg

Tussengerecht: Peruaanse chocoladebon bons met eendenlever, lavendel en vlierbes

IMG_2681_resize.jpg

Vanaf de start kent de samenstelling zowel verrassende als meer vanzelfsprekende accenten, functioneel maar tevens gedistingeerd. Kruiderij en frisse zuren staan in dienst van minutieus gegaarde vis en schaaldieren.

En ook bij de rijpere bereidingen weet Ariens verfijning toe te voegen aan aardse rijkdom. Illustratief is de combinatie tijdens het hoofdgerecht: superzachte stukjes speenvarken, kroketjes met pata negra, zeekraal, shiitake en romige zalf van … mooi uitgebalanceerd. Evenals de wijn Le Pin Le Parasol, minervois 2009.

IMG_2686_resize.jpg

Nagerecht: cake met pistache crema catalan en abrikoos

IMG_2689_resize.jpg

Bij de koffie kregen we nog huisgemaakte zoetigheden.

IMG_2690_resize.jpg

IMG_2692_resize.jpg

Kijkend naar de keuken, blijkt dat de lessen van de voormalige leermeester hun vruchten hebben afgeworpen. In gedrevenheid en kooktechnisch vermogen. Dat betekent niet dat hij  een Herman-kloon is, want de werkwijze van Ariens demonstreert eigen visie. Een nieuw aanbevolen adres in westelijk Brabant, waar de kans op de jackpot vele malen groter is dan een verdieping lager. Ga je net als wij met de kinderen naar de Efteling, maak dan zeker een omweg voor dit restaurant. Een vriendelijke service werd gecombineerd met heerlijk eten en dito wijnen waarin je het enthousiasme van het team proeft. In de wijde omgeving zal je geen beter restaurant vinden dan Bling.

Bling Wining & Dining
Klappeijstraat6
4901 HE Oosterhout
Nederland

Advertenties