DESEM! De herhalingsles

Gezien ik de opmerking kreeg ‘zuurdesembrood is dat dan niet zo’n Duits-achtig brood dat ik-weet-niet-hoe-zwaar valt ?’ een herhalingsles over zuurdesem.

zuurdesembrood_resize.jpg

Dat zelf beginnen maken met bloem en water, dat mengsel ‘spontaan’ laten fermenteren/vergisten gedurende een bepaalde tijd bij een bepaalde temperatuur dàt zag ik niet zitten. *
Ik koop mijn gedroogde zuurdesem gewoon bij de natuurwinkel. Voor een brood van 1 kg bloem gebruik ik maar 20 gram in tegenstelling van wat op de verpakkingen staan, de commerce niet waar.

De voordelen van brood met zuurdesem zijn een meer karakteristiek en voller aroma, een malse veerkrachtige kruim én – hoewel dat brood hier er de kans
nooit toe krijgt: het zal langer houdbaar blijven
De nadelen ? De complexiteit van het bereidingsproces maar daar heb ik al een oplossing voor. Geen nadelen dus;-)
De korst is roodachtig bruin van kleur en minder goudgeel. Ogen dicht, bijten en genieten.

* Wil je het toch zelf bereiden? Dit recept is overgenomen uit ‘Happy days met de naked chef’ van Jamie Oliver.
Dag 1: meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.
Dag 2: het begin te bubbelen. Laat het met rust.
Dag 3: het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op de eerste dag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.
Dag 4: laat het met rust.
Dag 5 namiddag: ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en mdek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.
Dag 6 : bak het brood.

Advertenties

2 gedachten over “DESEM! De herhalingsles

  1. Hahaha !!! Vooral het begin van uw postje is grandioos: welke oen stelt er nu zo’n domme vraag ?
    Dan zeggen ze dat domme vragen niet bestaan, wel: dit is er ene. Ik zal het hem trouwens persoonlijk zo doorgeven.

    Like

Reacties zijn gesloten.