Diner bij Oud Sluis*** en guesthouse Chico Y Luna

Elke reden is een reden om te feesten en genieten maar 10 jaar huwelijk zeker ! Waar? Daar was geen twijfel over. Na ons eerste diner daar (verslag hier) stond dat al vast: het werd opnieuw Oud Sluis. 7 september 2010 reserveerden we onze tafel in Oud Sluis en 2010 is geen typfout. Geen moment te vroeg…de wachttijden voor een tafel in het weekend zitten momenteel tot september 2012. Voor de huidige wachttijden kan je hier terecht.

Bij aankomst in het guesthouse van Oud Sluis Chico Y Luna werden we warm en vlot ontvangen door Michel Herman, de broer van Sergio. 

IMG_0798_resize.jpgIMG_0799_resize.jpg

IMG_0589_resize.jpg

We kozen deze keer voor een andere van de drie kamers. Vorige keer hadden we deze die iets groter was maar deze kamer had een prachtig zicht. We moéten dus nog eens terugkomen voor de derde kamer…

IMG_0555_resize.jpg

IMG_0557_resize.jpg

IMG_0561_resize.jpg

Flashy blauwe designbadkamer met regendouche

IMG_0797_resize.jpg

 IMG_0552_resize.jpg

IMG_0553_resize.jpg

Met een welkomstdrankje

IMG_0564_resize.jpg

en hapjes – kroepoek van algen, krokante stengels met tapenade van olijven – IMG_0575_resize.jpg

IMG_0579_resize.jpg

was het genieten van het zonnetje en het mooie zicht op onze grazende buurvrouwen in de weide.

IMG_0590_resize.jpg

Dan was het ‘time to get dressed up’ en iets voor 19uur werden we opgehaald en naar Oud Sluis gebracht.

IMG_0805_resize.jpg

Ik geef toe: de eerste keer zo een toprestaurant binnenstappen is een hele beleving. Na een paar keer ben je super relax en kan je er eigenlijk nog meer van genieten. En dat hebben we gedaan !

We werden verwelkomt door de talentvolle sommelier Benjamin De Buck. Nog geen 25 jaar en in 2009 kreeg hij al van GaultMillau de award Talentvol Sommelier van het Jaar. Toen werkte hij ondanks zijn jeugdige leeftijd al drie jaar voor Oud Sluis.
We kregen meteen een glas champagne Domaine Dehours Les Vignes de la Vallee aangeboden die speciaal voor Sergio gemaakt wordt, water, brood en boter volgden.

IMG_0602_resize.jpg

Nick Bril, Sergio’s sous-chef en rechterhand – die La Chapelle gaat runnen – zagen we door het lange raam dat  keuken van zaal scheidt, druk bezig tussen de andere jongens. Hun concentratie was voelbaar tot in de zaal.

Tijdens het aperitief en toen het nog lukte… een geschenk’rebus’ voor Man. Lang weekend met gezin naar Strandhotel en diner in Pure C.

rebus_resize.jpg

Dan volgden de amuses

Miso en paddo’s om te liken
Woordspeling om te likken 😉

IMG_0595_resize.jpg

Gemarineerde diepzeegarnalen
yoghurt en dashi, mikan gold
Erwtjes
koude crème van erwtjes, cake van erwtjes, salade kreeft en groene thee

IMG_0598_resize.jpg

Detailfoto gemarineerde diepzeegarnalen

IMG_0599_resize.jpg

Detailfoto yoghurt en dashi, mikan gold

IMG_0600_resize.jpg

Detailfoto erwtjes: koude crème van erwtjes, cake van erwtjes, salade kreeft en groene thee

IMG_0601_resize.jpg

Tomaat, artisjok, ansjovis
Inktvis, fideua, rode pepper
Rendang, makreel, groentesalade

IMG_0610_resize.jpg

Detailfoto: tomaat, artisjok, ansjovis

IMG_0607_resize.jpg

Detailfoto: inktvis, fideua, rode pepper

IMG_0606_resize.jpg

Detailfoto: rendang, makreel, groentesalade

IMG_0608_resize.jpg

Maatje zoals vroeger en nu op onze manier

IMG_0615_resize.jpg

IMG_0613_resize.jpg

Na het apertief kwam er bij de amuses een bourgogne Vézelay La Galerne 2008 uit domeine Montanet-Thoden. Vézelay ligt in de buurt van Chablis, en dat proef je in de wijn. Alleen, de wijngaarden van Vézelay zijn een stuk minder vermaard. Na een afwezigheid van ruim een eeuw bestaan ze pas weer sinds 1989. De vézelay La Galerne van het Frans-Nederlandse Domaine Montanet-Thoden wordt puur natuurlijk gemaakt.

IMG_0611_resize.jpg

We kozen zonder twijfel voor het menu Père et Fils met aangepaste wijnen (€195 per menu en €99 voor aangepaste wijnen, per persoon) . Een doordachte en logische keuze én aanrader als je Oud Sluis betreed. Duur ? Eigenlijk niet. Ga om de twee maanden met twee op restaurant, neem een apertief, driegangendiner en wijnen en je zit snel aan €50 pp. Doe dat een jaar niet en ga eens naar Oud Sluis !

IMG_0700_resize.jpg

Net voor de voorgerechten stapte Sergio de keuken binnen. De spanning is beheerst en de aandacht gefocust. In ‘shiften’ komt hij vriendelijk iedereen in de zaal welkom heten.
Sergio kwam ons attent proficiat wensen en zei meteen dat ‘we nog een plekje moesten laten voor een speciaal vierde dessert én dat hij ons later kwam halen voor een rondleiding in de keuken.’

Eerste voorgerecht:
Kreeft
graantjes en zaden, witte frisse groente salade en gefermenteerde tonijn

IMG_0622_resize.jpg

Hierbij kwam een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc Kloof Street 2009. Deze komt uit drie wijngaarden in verschillende delen van Swartland: één met 29 jaar oude Chenin blanc wijnstokken in aan Riebeek Kasteel Mountain en de andere twee op 40+ jaar oude bush Chenin in Paardeberg mountain.

IMG_0619_resize.jpg

Tweede voorgerecht:
Gerookte langoustine
frisse couscous van rauwe romanesco bloemkool, gelakt spek, ui variëteiten, specerijenjus

IMG_0624_resize.jpg

IMG_0625_resize.jpg

Hierbij kwam een riesling Wiltinger Braunfels 2009 Van Volxem

IMG_0623_resize.jpg

Derde voorgerecht:
Schelpjes en krab
ceviche en jalapeno

Op het deksel

IMG_0633_resize.jpg

Onder het deksel

IMG_0639_resize.jpg

en erbij

IMG_0638_resize.jpg

Mooi gepersonaliseerd bestek

IMG_0632_resize.jpg

Hierbij kwam een traditionele Japanse saké Kinkame rijstwijn 17% van Okamura Honke. Aroma’s van pure rijst, groenen bonen, dashi en ceder. Ik vond deze iets te zoet bij dit gerecht en hoorde van andere tafels hetzelfde.

IMG_0628_resize.jpg

IMG_0629_resize.jpg

Vierde voorgerecht:
Zeetong
gillardeau oester, komkommer, selderij en verveine

IMG_0653_resize.jpg

IMG_0651_resize.jpg

Hierbij kwam een Nieuw-Zeelandse chardonnay Dog Point 2009. Complex met een rijke maar frisse smaak met citrus en kruidige toetsen. Heel intense wijn met alcoholgehalte van 14,5%. Eén van de beste chardonnays die ik mocht proeven.

IMG_0643_resize.jpg

Hoofdgerecht:
West-Vlaams rood rund van slagerij Van Dierendonck BBQ terug in de weide
artisjok poivrade, hokkaido pompoen, aubergine

IMG_0660_resize.jpg

IMG_0663_resize.jpg

IMG_0665_resize.jpg

De bedoeling was we het rund – dat in de perfect gebakken was en warmgehouden werd op de mini BBQ – zelf terug in de weide te zetten. Uitleg over waar zijn idee voor dit gerecht kwam kan je hier bekijken. Het vlees. Op een weide, vlakbij de Veurnese polders, grazen 8 koeien van de familie Dierendonck. “Het gras en de zilte zeelucht geven een speciale smaak aan het vlees”, vertelden vader en zoon Dierendonck laatst in een reportage over ‘Sterrenboeren’ in Telefacts. “Als ze geslacht zijn, wordt het vlees speciaal gedroogd. En aan elk geslacht stuk vlees hangt een bordje met de naam van alle sterrenrestaurants, waaraan we leveren”

IMG_0668_resize.jpg

Bijgerecht: zelfde rund maar gepekeld en in tartaar

IMG_0675_resize.jpg

Hierbij kwam een Côte de Nuits-Villages Les Fourneaux 2005. Rijke wijn met een lange afdronk en noten van bes.

IMG_0657_resize.jpg

Dan konden we kiezen tussen het assortiment kazen dat we – hoe aantrekkelijk ook – rustig aan ons lieten voorbij rijden

IMG_0693_resize.jpg

en we gingen uiteraard voor de desserts. Zo subliem in vorm, textuur en smaak heb ik ze nog maar zelden gezien. Sergio is een keukentovenaar, zoveel is zeker. Altijd verrassend !

Eerste dessert:
Zeevruchten

Met een knipoog naar de welgekende chocolade zeevruchten.

IMG_0690_resize.jpg

IMG_0688_resize.jpg

Hierbij kwam een geweldige 15 jaar oude Blandy’s Madeira

IMG_0676_resize.jpg

Tweede dessert:
Nectarines, sojamelk, karamelcitrusmoussele en spicy sweet thaijus

IMG_0695_resize.jpg

IMG_0697_resize.jpg

Hierbij kwam een Coteaux du Layon Beaulieu Château Pierre-Bise 2008, ook voor het derde dessert. Gouden kleur met appel- en amandelaroma’s.

IMG_0694_resize.jpg

Derde dessert:
Bessen, yoghurt- citroenmelisse, zomerpostelein en gesuikerde brioche

IMG_0710_resize.jpg

Onder deze ‘fake’ pure rock and roll taart

IMG_0715_resize.jpg

zat een extra vierde dessert ter gelegenheid van onze tiende huwelijksverjaardag: zwarte sesam, ananas, shiso en groene appel.

IMG_0717_resize.jpg

IMG_0718_resize.jpg

IMG_0723_resize.jpg

Bij de koffie kwamen nog versnaperingen:

parel van yuzu, chocoladevoetje met gepofte rijstparels.

IMG_0725_resize.jpg

Boven: granité van bessen en hierbas, vlierbloesemyoghurt, sorbet van gojibes, chips van bessen. Onder: cremeux van groene kruiden en melkchocolade, koriander en gember.

IMG_0730_resize.jpg

Granité van bessen en hierbas, vlierbloesemyoghurt, sorbet van gojibes, chips van bessen.

IMG_0733_resize.jpg

Roomijs van bloemen, tomatenconfituur en honingpollen

IMG_0735_resize.jpg

Koffie, Japanse kersenbloesem en karamel

IMG_0738_resize.jpg

Flex van passievrucht en witte chocolade, griesmeelpap met limoen en pandanIMG_0739_resize.jpg

en als laatste: ‘The Final Touch’: hazelnootcrème en citrus

IMG_0742_resize.jpg

IMG_0741_resize.jpg

Maar dé allerlaatste Final Touch van die fantastische culinaire avond was een foto met Sergio

IMG_0641 logo.JPGén rondleiding in de keuken van Oud Sluis.

De keuken van Oud Sluis noemen ze Het Monster. Hier draaien ze shifts van vijftien à zeventien uur. Floris zet de rondleiding verder. Je merkt snel dat iedereen hier een schakel is aan de ketting.

IMG_0749_resize.jpg

Dat Monster is niet zo heel groot. Centraal een eiland vol vuur. Links de passe: het ‘altaar’ van Oud Sluis.

IMG_0756_resize.jpg

De wanden afgewerkt met roestvrijstalen werkbladen waar ze tijdens de service schouder aan schouder staan.

IMG_0750_resize.jpg
Verder hebben ze in Sluis nog een aantal bijkeukens waar voorbereidingen getroffen worden. Om half één ’s morgens draaide de KitchenAid nog op volle toeren. ‘Nog even een nieuw dessert uitproberen’… want stilstaan is achteruitgaan.

IMG_0755_resize.jpg

IMG_0753_resize.jpg

IMG_0754_resize.jpg

Met de rekening

IMG_0758_resize.jpg

en een eetbaar afscheidcadeau van Oud Sluis van The Chocolat Line van chocolatier Dominique Persoone werden we rond 1 uur afgezet aan het guesthouse.

IMG_0794_resize.jpg

IMG_0795_resize.jpg

Een paar uur nadien zalig wakker worden in Chico Y Luna: gashaard aan en stil zijn want onze buurvrouwen sliepen nog 😉

IMG_0760_resize.jpg

IMG_0767_resize.jpg

Een ontbijt op bed met 3 Michelin sterren van één vierkante meter !

IMG_0778_resize.jpg

IMG_0777_resize.jpg

Vers sinaasappelsap en appelsap
Koffie en ei au choix: Man een spiegelei en ik zachtgekookt

IMG_0784_resize.jpg

Brioche met versgerookte paling
IMG_0785_resize.jpg

Appeltjes, witlof, geitenkaas en honing
Huisgemaakte choco, stroop, graantjesmosterd, pindakaas

IMG_0788_resize.jpg

Kaas en ham in twee soorten

IMG_0787_resize.jpg

Yoghurt met krokantjes, mango en basilicum

IMG_0790_resize.jpg

een assortiment broodjes en koeken
peper en zout … en natuurlijk porselein van Pieter Stockmans

IMG_0793_resize.jpg

Deze twee dagen waren een fantastische ‘afsluiter’ van 10 jaar huwelijk. Op naar de volgende 10 maar we gaan beslist niet zo lang wachten om Oud Sluis opnieuw te bezoeken. Een speciaal woordje van dank ook voor het volledige zaalteam. In het bijzonder de vrouwelijke sommelier Lotte Wolf voor de fijne presentatie van de wijnen en het bezorgen van de details van de gerechten. Want vaak worden deze discrete professionals vergeten in sterrenzaken.

Oud Sluis, Beestenmarkt 2, 4524 Sluis

Chico Y Luna, Sint Annastraat 181, 4524 Sluis

 

Advertenties

6 gedachten over “Diner bij Oud Sluis*** en guesthouse Chico Y Luna

  1. Hallo,
    Vroeg me af hoe u aan de naam Chico y Luna komt ?
    Mijn 2 Jack Russels heten namelijk Chico en Luna, vandaar.

    Like

  2. prachtig gemaakt , ik kan bijna niet wachten tot ik 20 jaar getrouwd ben( 2014) . Dan is dat zeker ook mijn favorite plaats. Kan je me laten weten wat je betaald hebt voor de apero en de koffie en supplement waters ? dank bij voorbaat.
    Erwin

    Like

  3. Hoi Erwin,
    Zeker doen en goed op voorhand reserveren is de boodschap.
    Goh neen sorry dat weet ik niet meer…
    groetjes
    One LIfe

    Like

  4. Ze zijn beiden zo verschillend… eigenlijk niet te vergelijken… Als ik ECHT moet kiezen (wat een luxeprobleem) dan kies ik persoonlijk voor de keuken van Oud Sluis.

    Like

Reacties zijn gesloten.