Home made lasagne

En als we hier spreken van home made is dat ook alles home made, ook de lasagnevellen. Een makkie met de pasta-tool van mijn KitchenAid. Ik geef toe, ’t is wel wat werk maar de bolognaise maak je gewoon de dag voordien klaar en ‘en masse’ om in te vriezen. Smaakt trouwens altijd beter de dag nadien. Dus wat is dan ‘wat werk’ ?

Bon, het recept dan maar.

Nodig (4 à 6 personen, hier vlot naar binnen met 2 vw en 2 kindjes):
* Voor de lasagnevellen indien je ze zelf wil maken… en anders kijk je maar op het pak… :
200 gr meel van hardgraan (farina di grano duro) dus GEEN gewone witte bloem
2 hele eieren
1 EL olijfolie
* Voor de bolognaise maak je eigen recept, geen te lopende saus of kijk naar het mijne zowiezo met 1kg gehakt.
* Voor de béchamel
75 gr bloem
75 gr boter
3/4l melk
nootmuskaat, peper en zout van de molen
sap van 1/2 citroen
* Afwerking:
100gr vers geraspte parmezaan

Zo gemaakt:
* Voor de lasagnevellen:
Voeg alle ingrediënten in de grote mengkom. Kneed met de platte menghaak gedurende een drietal minuten. Vervang door de deeghaak en laat op stand 2 draaien tot een mooi compact deeg. Laat een 30tal minuten rusten onder een handdoek. Monteer het pastatoebehoren op de KA. Snij het deeg in 4 à 5 stukken en bestrooi met wat bloem. Duw de met de hand plat tot een stuk van +-1 cm dik en iets minder breed als het pastatoestel. Haal door de machine. Zet de stand altijd dunner en dunner. De pastavellen zullen langer en langer worden. Voor lasagne tot stand 6.

IMG_4651_resize.JPG

IMG_4653_resize.JPG

Hang ze in tussentijd op. Handig hangrek.

IMG_4655_resize.JPG

Kook ze 30 seconden in gezouten water, giet af en verfris onmiddellijk met koud water. Leg ze direct open op keukenhanddoeken. Bedek ze ook met een handdoek om uitdrogen te voorkomen.
* Rasp 100 gr parmezaan
* Verwarm de oven voor op 200graden
* Maak de bechamel:
Laat de boter en bloem even sudderen op een laag vuur. Zo gaat de bloemsmaak eruit. Haal van het vuur en voeg al roerend de melk toe. Kruid met peper, zout en flink wat nootmuskaat. Zet weer op het vuur en laat stevig indikken. Voeg 1/2 van de parmezaan toe. Verfris met sap van 1/2 citroen. Je moet eindigen met een goede dikke saus !

Bouw de lasagne op:
’t Is belangrijk om voldoende lagen pastavellen te gebruiken, zo houdt de lasagne mooi samen. De béchamel en de bolognaise moeten echt stevig zijn. Zij zijn de lasagnemortel !
Vet een ovenschotel in met boter. Leg er pastavellen in. Bestrijk met bolognaisesaus, opnieuw pastavellen, béchamel, pastavellen, en doe zo verder om te eindigen met béchamel en de rest van de parmezaanse kaas.
Zet 25 minuten in de oven van 200 graden. Eindig eventueel nog met twee minuten onder de grill.
Neem een goed glas Italiaanse rode wijn en geniet !

IMG_4658_resize.JPG

IMG_4659_resize.JPG

2 gedachten over “Home made lasagne

Reacties zijn gesloten.