SteakFrit

Wat de mensen vandaag willen is duidelijkheid, niet te veel keuze, een goede verhouding van prijs en kwaliteit.
Horeca-entrepreneur Fernand David die in zijn gloriedagen bij Hilton hele werelddelen onder zijn beheer had en ook zijn schouders onder projecten als bar-restaurant Rosa, Smur, Ostend Queen, Museum Brasserie en Midi Station stak, heeft het wel begrepen.

SteakFrit heeft drie vestigingen: nabij de Grote Markt, in de Schumanwijk en aan de Vismarkt. Wij kiezen voor die op twee stappen van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen.

IMAG0318_resize.jpg

We komen terecht in de gemoedelijkheid van een brasserie, duidelijk voor een breed publiek. Vormgeversduo Oeyen & Winters staan voor het eenvoudige doch warme ontwerp. 

IMAG0320_resize.jpg

IMAG0331_resize.jpg

IMAG0321_resize.jpg

Terwijl we het aanbod bestuderen, wordt er onmiddellijk een mandje dik gesneden bruin brood op tafel gezet, enkele blokjes potjesvlees, pickels, radijsjes, boter én smout.

IMAG0322_resize.jpg

Je kan hier gerust voor één gerecht komen – het cafédeel met grappig betegelde tafeltjes is non-stop open – maar voor de prijs moet je het niet laten.
Alle voorgerechten – klassiekers als garnaalkroketten, tomaat/garnaal, paté, ham in gelei met peterselie en de dagsoep met balletjes – kosten minder dan €12.
Hoofdgerechten zijn onder andere vers bereide rundstartaar (€17), contrefilet van Iers rund (€21), gebraden hoevekip (€20), gegrilde zalm (€19), vol-au vent Reine Fabiola met kip en garnalen (€18) en voor de veggies zelfs een verse groetenspecialiteit (€16). Allen geserveerd met verse frietjes of stoemp en groenten.

Wat zullen we drinken? Dat is niet moeilijk. Ofwel een pintje, ofwel witte, rode of roséwijn (alle €15 of per glas). Geen karaffen met twijfelachtige inhoud. De wijn is geselecteerd door Wijnhuis Dercor. In ons geval een rode Domaine Tranquillité 2006, aan tafel ontkurkt en meer dan correct.

IMAG0323_resize.jpg

Drie garnaalkroketjes met gefruite peterselie worden snel voor ons op tafel gezet door een tweetalige dienster, in deze omgeving eerder een curiosum. Ze zien er artisanaal uit en smaken zeer lekker.

IMAG0326_resize.jpg

Nadien volgt aan de overkant en naast me de Ierse steak: geen grote lap vlees maar vijf langzaam gegaarde, nog rode stukjes en een potje jus. Er komt een bokaal kropsla met rode ui en tomaat op tafel, verse mayonaise, dressing en de frietjes worden door de kelner uitgeschept.

IMAG0333_resize.jpg

Ik kies voor een mooi gekruide rundstartaar. Kwaliteitsvlees en heerlijk van smaak.

IMAG0332_resize.jpg

De grote tovertruc van Steak Frit is de ‘repasse’, een tweede bediening voor alle gerechten. Wie wil krijgt een nieuwe portie vlees, frietjes of stoemp.

IMAG0334_resize.jpg

Uit de dessertkaart met onder andere chocolademousse, flan caramel, pavlova met rode vruchten, rijstpap of kaas (alles onder de €8) worden dame blanches zeer gesmaakt: heerlijk ijs, verse slagroom en échte chocoladesaus. Dochter test en keurt de cupcakes goed: ‘zo lekker als die thuis mama’

IMAG0342_resize.jpg

IMAG0343_resize.jpg

Bij de koffie komt een leuke verrassing: minicupcakes, huisgemaakt, met een dotje chocolademousse of mojitoroom erbovenop.

IMAG0349_resize.jpg

Alles wordt voorbereid in het atelier in Laken en in de keuken gebeurt enkel de afwerking. Alleen zo kun je constante kwaliteit garanderen, zeker met verschillende vestigingen. En vooral… met moderne technieken doet dit geen inbreuk op de smaak. Alles wat wij proefden had smaak, was gemaakt met goede producten en werd royaal opgediend voor verteerbare prijzen. Met vier personen kwamen we aan €102. Kinderen onder de 8 jaar eten hier gratis. Ouder dan 8 jaar 50%.

En van de dienster met stiften mogen kleuren op het papieren tafelkleed maakt het nog leuken. Direct michelinsterren toegekend. Met wel één opmerking…

IMAG0340_resize.jpg

IMAG0341_resize.jpg

Nostalgisch, volks, vlot onthaal zoals in een brasserie met in de keuken nostalgische evergreens uit de Belgische keuken. Meer moet dat niet zijn.

Advertenties

7 gedachten over “SteakFrit

 1. Wij hebben de formule ondertussen ook al eens getest, en sluiten ons unaniem aan bij je ervaring.
  Eerlijk, lekker, nostalgisch, prijs/kwaliteit zeker ok! In gezelschap van goede vrienden een heel leuke avond doorgebracht.
  Mijn man ging ook al met collega eten – zelfde ervaring.
  Formule die aanslaat en die goed op punt staat.

  Like

 2. Idd heel gezellig, ook om met veel volk naartoe te gaan. Zondag was er een tafel van 30 personen.
  Verder heb ik op dit niveau al heel lekker gegeten bij de Pave de Bruxelles, zie verslag. Iets duurder, wat langer wachten maar de ribbetjes ‘la totale’ zijn er ongelofelijk.

  Like

 3. Schitterend verslag van een schitterend concept. Aan de foto’s te zien ben ik je in een andere (en gezeliigere) vestiging geweest. Ik keer er zeker nog eens terug voor de steak tartare

  Like

 4. Hallo,
  Gisteren mochten we, dankzij jullie blog, kennismaken met deze uitstekende brasserie. Hartelijk dank daarvoor, want het restaurant is een echte topper in zijn genre.
  Na de – lichtjes degoutante- Beenhouwersstraat te hebben getrotseerd met zijn opdringerige ‘binnenlokkers’, van wie het restaurant meer een ‘Tourist Trap’ dan een culinaire pause lijkt, is binnenstappen in SteakFrit een ware verademing.
  We arriveerden is na 18.30 uur en bleken de eerste gasten te zijn in de sobere en ietwat donkere gelagzaal. Een beetje een vreemde sensatie als die je voor het eerst overkomt.
  De reservatie die we ,na drie pogingen in het Nederlands, maar verder in het Frans hadden afgemaakt, bleek op die zondagavond eigenlijk niet nodig te zijn geweest.
  De ontvangst was in dezelfde taalstijl, maar desalniettemin vriendelijk, correct en attent, zonder opdringerig te zijn.
  Het mandje brood met boter is van de partij, maar smout of potjesvlees en radijsjes zien we niet verschijnen.
  We besluiten te passen voor het voorgerecht, want te veel zou wel eens ‘trop’ kunnen zijn.
  De ene dochter verkiest de gegrilde zalm (een mooi en correct gegrild stuk is haar deel – maar geen ‘repasse’ nadien), de andere wil de Stoemp met worst, maar na het opnemen van de bestelling komt de kelner terug om te melden dat er geen worst meer in voorraad is en ze gaat dan maar voor het Koninginngehapje (een mooie, correcte en lekkere portie, maar ook hiervoor géén ‘repasse’).
  De oudste dochter, haar verloofde, mijn echtgenote en ikzelf gaan voor de Contrefilet die ondertussen voor 23 € op de spijskaart staat (met dank aan de BTW verlaging ?).
  De perfect Saignant gebakken, malse en zeer smaakvolle sneden rundsvlees die op ons bord verschijnen zijn in het gezelschap van perfecte frietjes, mayonaise en een trio van lekkere sausjes.Een slaatje met bijhorende vinaigrette maakt het bord kompleet. Na een kwartiertje vergast de kelner ons op een ‘repasse’ en zowel de portie frieten als de vernieuwde portie perfect vlees maken dat we ook voor het dessert moeten passen.
  Inclusief onze drankjes en een koffie is de rekening van zo’n 170 € voor zes tevreden eters een meer dan correcte prijs voor de beste steak die we sinds lang mochten eten.
  Nogmaals dank voor de tip en we blijven graag jullie blog volgen !
  Jacky, Anne-Marie, Nathalie, Nico, Margot en Britt

  Like

 5. Hallo Jacky, Anne-Marie, Nathalie, Nico, Margot en Britt
  Jullie commentaar doet me veel plezier en zeker en vast tot weerzien op mijn blog.
  Ik ben er een tijd geleden opnieuw geweest met collega’s dus op een drukke middagservice midden in de week en het was een chaos van je welste… ook geen potjesvlees enzo meer, geen pot sla bij het vlees, mayonaise moeten vragen en er lang op moeten wachten, … weinig personeel… enfin, elk restaurant heeft wel eens een off day zeker 😉
  De kwaliteit van het eten was nog steeds super maar ze lieten enkele serieuze steken vallen. Hopelijk kunnen ze de service en kwaliteit van mijn eerste twee bezoeken aanhouden naar de toekomst toe.
  Tot lees !
  One Life

  Like

 6. De 3x SteakFrit (Vismarkt, Predikherenstraat, Naamse Straat zijn alle enkele weken gesloten. Reden? Toen ik in december uit de Prinsengalerij kwam , zag ik een groot hangslot maar de PC stond nog aan. …….Jammer , want het was er lekker: prijs-kwaliteit gesproken. ik vertelde dit ook al aan Lucy in Argentinië.

  Like

Reacties zijn gesloten.