Hof van Cleve krijgt vijfde koksmuts

't oud Konijntje-60.jpg

In Nederland kwam de gids vorige week uit met een bevestiging van dé perfectie van Sergio Herman. Bij ons is het Hof van Cleve in Kruishoutem in de nieuwste editie van de GaultMillau-gids alweer verkozen tot Belgiës beste restaurant.
De zaak van chef Peter Goossens scoort 19,5 op 20 – evenveel als vorig jaar – maar krijgt nu ook het maximum van vijf koksmutsen. Het is de eerste keer dat GaultMillau België een restaurant een vijfde muts geeft. Het is al de achtste keer op rij dat het Hof van Cleve uitgeroepen wordt tot het beste restaurant van ons land.

De Chef van het Jaar is Christophe Hardiquest van het restaurant Bon Bon in Brussel. ‘Christophe speelt naadloos in op de huidige gastronomische trends: een topproduct en garneringen met een moderne toets zonder afbreuk te doen aan de smaak en het evenwicht’, klinkt het bij GaultMillau. Hardiquest was in 2004 al eens bekroond tot Jonge Topchef van het Jaar.

Die bekroning van het beste toptalent is dit keer  – aan Vlaamse kant – weggelegd voor Kwinten De Paepe van het restaurant Trente in Leuven. In Wallonië mag Maxime Collart van Le table de Maxime in Paliseul met de eer gaan lopen.

’t Oud Konijntje, dat binnenkort definitief de deuren sluit, valt nog een laatste keer in de prijzen. Het restaurant van de vrouwelijke chef Patricia Desmedt won de prijs van beste digestievenkaart – de beste kaart voor een glaasje sterke drank na de maaltijd.

Daarnaast zijn er nog prijzen voor Stéphanie Volkaerts (L’Amandier, Genval) als Gastvrouw van het Jaar, Nadia Zioui (L’éveil des Sens, Montigny-le-Tilleulde) als Beste Sommelier, The Glorious (Antwerpen) als de zaak met de beste wijnkaart, L’Eau Vive (Arbre) als restaurant met het mooiste terras, Casa Iberico (Diest) als beste Ambassadeur van de mediterrane keuken, Lam en Yin (Antwerpen) als beste Aziatische restaurant, La table du Boucher (Mons) als beste Brasserie van het Jaar, De Jonkman (Brugge) als het restaurant met de beste desserts en ‘t Aards Paradijs (Merendree) als beste Groentenrestaurant.

Nieuw in de GaultMillau 2011 is het wegvallen van restaurants met een score van 10, 11 of 12 op 20. Deze restaurants worden niet meer beschreven, maar krijgen wel de vermelding ‘aanbevolen door GaultMillau’.