17/50 en het afscheid van de moleculaire keuken ?

Na de 26/50 vorig jaar kwam vandaag kwam ons landje dan toch positief in het internationale nieuws en dat wel met een 17de plaats voor Hof Van Cleve in de top 50 van de beste restaurants ter wereld.

Niet langer ‘El Bulli’ is het beste restaurant ter wereld. René Redzepi van het Deense restaurant ‘Noma’ kaapt die plaats weg. In de keuken van de 32-jarige kok werkt ook een Vlaming. Elke Mussche
Elk jaar kijkt de gastronomische wereld reikhalzend uit naar de verkiezing van de vijftig beste restaurants ter wereld, een initiatief van het Britse gastronomische tijdschrift Restaurant. Wie aan de top van de lijst S. Pellegrino staat, mag zich een jaar lang het beste restaurant ter wereld noemen, een eer die nóg meer doet duizelen dan de hoogste score in de Michelingids of GaultMillau.
Tot ieders verbazing is hét beste restaurant niet langer El Bulli, dat vier jaar lang de lijst aanvoerde. Ook niet The Fat Duck van Heston Blumenthal, dat vier jaar lang op de tweede plaats wachtte op de overwinning. Wel een piepjong Deens restaurant, dat werkt met een al even piepjong team.
Vorig jaar stond de sympathieke jonge Deense kok nog op de derde plaats, en ook dat was toen een grote verrassing. René Redzepi is de zoon van een Macedonische vader en een Deense moeder. Zijn restaurant ligt in een pakhuis in Christianshavn, een hippe wijk in Kopenhagen, met schitterend gerestaureerde stapelhuizen. Met het jonge team dat hij rond zich heeft geschaard – de gemiddelde leeftijd is 28 jaar – wil de sympathieke chefkok de pure Scandinavische keuken brengen. Het restaurant, dat nog maar zeven jaar open is, heeft overigens nog ‘maar’ twee Michelinsterren.
Geen druppel olijfolie
De gerechten van Redzepi? Geen druppel olijfolie, om te beginnen. ’95 procent van mijn producten komt uit Denemarken en het zuiden van Zweden’, zegt de jonge chef. ‘De rest komt uit noordelijker gebieden.’
De seizoensgebonden gerechten bereidt René Redzepi met rauwe lokale producten. Het klappen van de zweep leerde hij niet bij de minsten: bij Le Jardin des Sens in Montpellier, The French Laundry in Californië en bij niemand minder dan… Ferrán Adria van El Bulli.
In 2003 kreeg Redzepi van de beroemde Deense tv-kok en zakenman Claus Meyer de uitnodiging om zelf een restaurant te beginnen. Met zijn mecenas trok hij naar Groenland, IJsland en de Faeroëreilanden op zoek naar al wat eetbaar is. Het resultaat is ongewoon: wilde zuring, moerbeien, raapwortelen, muskgeit, spinkrab en zelfs hooi staan op het menu.
In de open keuken van het sober ingerichte restaurant – veel hout, af en toe een schapenvacht, geen tafellakens – werkt de 24-jarige Vlaming Yannick Van Aeken. Zijn opleiding kreeg hij in Ter Duinen in Koksijde en simpelweg via het internet vond hij een plaatsje bij Noma.
Een zevengangenmenu is er al voor 133 euro, al verandert dat nu wellicht. ‘Hij is gerenommeerd voor het gebruiken van écht lokale en seizoensproducten, waarvan de meeste totaal onbekend zijn buiten het Noorden. Zo is het restaurant zeer snel een waar pelgrimsoord geworden’, zegt de jury.
Voor Bernard Lahousse, oprichter van het culinaire evenement The Flemish Primitives, is de keuze voor Noma een logische evolutie: ‘Moleculaire technieken worden nog gebruikt, maar de spektakelkeuken is weg. Redzepi heeft een eigen kenniscentrum en is omringd door wetenschappers. Dat is de toekomst van de gastronomie.’
Met zijn overwinning stoot René Redzepi zijn leermeester Ferrán Adria van de troon. Maar voor zijn lange aanwezigheid op de S. Pellegrino-lijst en zijn toewijding aan de gastronomie heeft het culinair magazine Restaurant hem tot Chef van het Decennium gekroond.

De Belgische toprestaurants ‘Hof van Cleve’ en ‘De Karmeliet’ staan respectievelijk op de 17de en 57ste plaats in de wereldwijde rangschikking van beste restaurants door het Britse ‘Restaurant Magazine’. Dat is dinsdag via een persbericht bekendgemaakt. Numero uno in de lijst is ‘Noma’ in Denemarken.
‘Hof van Cleve’ in Kruishoutem, dat trots mag zijn op drie Michelinsterren, ging er negen plaatsen op vooruit en kwam dus in de top 20 terecht. Het restaurant mag zich het zeventiende beste restaurant ter wereld noemen, aldus het communiqué. De zaak van Peter Goossens ging eveneens aan de haal met de titel van ‘beste restaurant van België voor 2010’.
Het restaurant van Geert Van Hecke in Brugge, ‘De Karmeliet’, dat eveneens drie sterren heeft, eindigde op de 57ste plaats en haalde dus de wereldtop 100.
Meer dan achthonderd critici, journalisten en internationale gastronomiekenners werkten samen om de jaarlijkse lijst op te stellen op initiatief van het Britse blad ‘Restaurant Magazine’.
Donderdag werd tijdens een ceremonie in de ‘Guildhall’ in de Londense City de naam bekendgemaakt van het allerbeste restaurant ter wereld. Het Deense ‘Noma’ van de 32-jarige chef René Redzepi kreeg die eer. De Spaanse klassieker ‘El Bulli’ strandde op de tweede plaats. Tussen 2005 en 2009 stond dat Spaanse restaurant op nummer één. ‘Fat Duck’ in Bray in het Engelse Berkshire vervolledigt ten slotte de top 3.
De volledige rangschikking is terug te vinden op
www.theworlds50best.com.

Goed dat we op de kaart staan’
Peter Goossens, Hof van Cleve (17)
‘Ik ben tevreden’, zegt Peter Goossens, chef van het Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant uit Kruishoutem. Bij het bekende jurylid uit het VTM-programma Mijn restaurant valt de stress weg. ‘Je weet nooit hoe het zal uitdraaien. Maar het is leuk dat ik weer negen plaatsen ben gestegen. Die internationale juryleden vinden toch altijd gemakkelijker hun weg naar Parijs of New York dan naar Kruishoutem. Het is goed dat we op de kaart staan. Dat ik nog voor Sergio Herman ben geëindigd, vind ik niet belangrijk. Hij is een goede vriend, we zijn collega’s. Tussen ons is geen competitie.’

‘Afscheid van moleculaire keuken’
Sergio Herman, Oud Sluis (19)
‘Er komt hier een behoorlijke factor geluk bij kijken’, zegt Sergio Herman, chef van driesterrenrestaurant Oud Sluis in het Nederlandse Sluis. ‘Voor deze lijst delen de initiatiefnemers de wereld onder in regio’s. De juryleden zijn verantwoordelijk voor een bepaalde regio en mogen daarnaast één restaurant uit de rest van de wereld kiezen. Je moet als kleine Nederlander al heel veel geluk hebben dat die internationale juryleden de weg naar je restaurant vinden.’

bron: de Standaard

 

Advertenties

3 gedachten over “17/50 en het afscheid van de moleculaire keuken ?

  1. Lijkt het zo niet alsof er twee vlamingen werken in die zaak? Of is Elke Mussche gewoon degene die het verslag initieel geschreven heeft voor De Standaard?

    Like

Reacties zijn gesloten.