Comme une tarte au citron

Een variant van dit dessert van de hand van dezelfde gepassioneerde kok David Martin at ik eind vorig jaar bij La Paix*. Ik was dan ook meer dan opgezet toen hij het uit de doeken deed In De Keuken.

Nodig voor 4 personen:
Sap van drie bio citroenen (10 cl)
2 hele eieren
135g suiker
165g boter
voor de slagroom: 250g room (40%) + 50g suiker en merg van twee vanillestokjes
voor de meringue: 4 eiwitten + 150g suiker
10 Bretoense zanddeegkoekjes Bio Time Colruyt *

Zo gemaakt:
Klop de eiwitten en de suiker op voor de meringue. Doe ze in een spuitzak en maak hiermee bolletjes op bakpapier. Bak de meringue gedurende 75 minuten in een oven op 90°C.**
Was de citroenen en rasp de schil. Pers de citroenen daarna tot je 10 cl sap bekomt. Verwarm al roerend het citroensap samen met de zeste, de twee hele eieren en de suiker tot aan het kookpunt. Neem het meteen van het vuur wanneer het begint te koken en giet over in een koude kom. Laat 15 minuten afkoelen, meng er daarna de boter in stukjes bij en zet koel weg.
Klop de room, de suiker en het merg van de vanillestokjes op tot slagroom (niet te stijf) en zet koel weg.
Om het bord te dresseren kan je het koekje verkruimelen. Leg bovenop een soeplepel slagroom een lepel verkruimelde zanddeegkoekjes. Spuit daarop de citroencrème en zet er de meringues op. Werk af met wat zestes van limoen en citroen.

IMG_6431_resize

‘Maar als je een recept rustig en stap voor stap uitvoert zoals de meester het beschrijft, lijkt het maken van het moeilijkste recept eigenlijk nog mee te vallen’  en dan is voor dit recept zeker zo.Het was me een boeltje maar wel erg lekker. Comme une tarte au citron …* Je kan de zanddeegkoekjes ook zelf maken met 225g bloem, 100g suiker en 150g boter. Maak een rol van het deeg en snijd hiervan dikke plakjes van ongeveer 1 cm, bak een kleine 20 minuten in de oven op 160°C.
** indien je niet direct weet wat doen met al dat eigeel dat overblijft… koop gewoon meringues.

Advertenties

Een gedachte over “Comme une tarte au citron

Reacties zijn gesloten.