Hoevekip met tartiflette

Geïnspireerd door een recept van Philippe Van den Bulck uit de CA van januari 2010 voor een lekkere zondagse slow food maaltijd. Aan de basis ervan een gele hoevekip van St Sever, in vrijheid gekweekt in de bossen van de Landes gedurende minimum 81 dagen met een 100% natuurlijke voeding (verkrijgbaar bij oa Delhaize).

Nodig voor 4 personen:
1 hoevekip
1 wortel en 1/2 bos selder in blokjes gesneden
1 sjalot in 4 gesneden
6 takjes tijm en 3 takjes geritste
80gr boter
olijfolie
1 bol look geplet
4 tot 5 grote puree/fritaardappelen
140gr spekblokjes
2 grote uien in halve ringen gesneden
1/2 recblochonkaas
peper en zout van de molen

Zo gemaakt:
Kruid de lege buikholte van de kip met peper en zout en vul ze op met 1/2 van de boter, de sjalot, look en 6 takjes tijm. Zet de kip 1 uur weg in de koelkast.
Schil en kook de aardappelen bijna gaar. Laat ze uitstomen en snij in grote stukken. Verwarm de oven voor op 200gr
Bestrijk de kip met de rest van de boter en zet ze 45minuten per kilo in de oven op 200gr*. Overgiet ze af en toe met vetstof. Voeg halverwege de groenten toe. Haal ze uit de oven, dek de schotel 20minuten af en laat de kip rusten.
Bak de uien en het spek in wat olijfolie. Schep uit de pan en bak hierin de aardappelen goudbruin. Voeg alles bij elkaar en meng. Snij de reblochon in de lengte door en leg over de schotel. Zet de kip en de tartiflette samen nog minstens 10 minuten in de oven tot de kaas mooi uitsmelt.
Strooi de geritste tijm over de tartiflette en serveer.

IMG_6315_resize

* de gaartijd kan je controleren door in de buikholte te prikken en wat vocht te laten lopen op een wit bord. Pas als het vocht helder en niet roze is, is ze klaar

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Hoevekip met tartiflette

  1. ‘k Had dit recept ook al “gespot”..hmmm, ziet er overheerlijk uit!
    Ik ga deze week de pasta van blz.33 maken. (ook al staat er in de krant dat we geen rode tonijn meer mogen eten, wegens met uitsterven bedreigd…)Maar voor één keer, hm? 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.