La Paix* 2009

Deze middag een brasserielegende bezocht. Deze eetgelegenheid bevindt zich tegenover het slachthuis van Anderlecht waar het op vrijdag op de koppen lopen is met de markt. Parkeren kan je dan best via Bergensesteenweg 251.

 paix_01_resize

Eens binnen: een stijlvol vernieuwd interieur, een prachtige open keuken, grote bar, correcte bediening in een stampvolle zaal en vooral … een steengoeie brasseriekeuken.
04122009168_resize 

Na het aperitief maison – een Kriek Boon van het vat – kregen we een soepje van krab met een mousse van koffie. Een fantastische combinatie. En wat een geur!

 04122009163_resize

Op de kaart heel wat vleessoorten en zelfs een paar visgerechten zelfs mesjes op de plancha gebakken met algenboter bij de suggesties, al blijven steaks, filet purs, en chateaubriands wel de meest bestelde gerechten.
Laat je de reputatie van ‘afvalkeuken’ zeker niet wijsmaken of afschrikken; je krijgt geen gehoefde ledematen op je bord maar iets dat meer weg heeft van een half kroketje, enkel mooi gedresseerde heerlijk ruikende borden passeerden onze tafel.

lapaix_resize

We kozen als voorgerecht een
Preskop – ofte ‘gebesten kop’ zoals wij dat noemen en zo bestelde ik hem ook – met aromaten en vinaigrette van chalotte €16, een ware delicatesse die weliswaar nogal vet was maar wegsmolt in de mond.

 04122009164_resize

en kalfshersenen met tartaarsaus €16: een subtiele combinatie met een pérfecte tartaarsaus zoals ik hem nog nooit proefde.

 IMAG0109_resize

Bij de hoofdgerechten ging onze voorkeur naar
gebraiseerde varkenskaken ‘Certus’ gestoofd in een groentenconsommé €26 subtiel opgewaardeerd met Carpentras truffel en spek di Collonnato

 IMAG0110_resize

en een in de zaal klaargemaakte Filet américain €22 afgewerkt met kwarteleitjes, heerlijke fritjes en een correct fris slaatje.

 04122009165_resize

We kozen een fles Bordeaux Chateau de la Grande Barde van 2004 €25 uit 80% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc en 3% Malbec. Een stevige wijn met een zachte afdronk.

De desserts klaargemaakt door de chef werden voor mijn ogen klaargemaakt. Ik koos een citroentaart en -sorbet met karnemelk €9 met venkelmeringue

04122009171_resize

en Man ging voor de suggestie: een met oude rum gekarameliseerde mini-bananen met vanille ijs €10.

 IMAG0112_resize

 

Desserts zoals ik ze in lange tijd meer gezien of geproefd had: subliem! Neem er zeker één als je nog honger hebt tenminste, of tijd – want hoewel iedereen voortdurend druk in de weer is, ben je hier tijdens piekmomenten niet op een uurtje buiten.

Maar vervelend wordt het nooit, in deze mooie ruimte waar je vanuit de zaal recht in de keuken kan kijken, en waar het – Nederlandstalige –  personeel elkaar bestellingen toeschreeuwt over alles heen. Het doet wat denken aan de Parijse brasseries, met hun zwierige obers en opeengepakte tafeltjes. Maar net als in Parijs is het er vaak vechten voor een tafeltje. Op voorhand reserveren is dus geboden.

 IMAG0113_resizeDe rekening dan? Voor twee personen met aperitief, wijn, een liter water en koffie €144. 
La Paix heeft in elke geval mijn hoge verwachtingen volledig ingelost. David Martin leidt één van de weinige brasseriekeukens ter wereld die meer dan terecht een Michelinster draagt én 16/20 scoort in de Gault Millau.

La Paix 1892, David Martin, Rue Ropsy-Chaudron 49, 1070 Anderlecht, tel: 02 523 09 58.

Noot aan mezelf: wat hebben we geleerd vandaag? Dat de gsm van Man betere foto’s neemt dan de mijne. Oordeel zelf maar.
 

 

5 gedachten over “La Paix* 2009

 1. Weeral om te watertanden! Er zitten zeker leuke creatieve combinaties in deze gerechten. La Paix stond wel al op ons verlanglijstje, maar gelukkig worden we er nog eens aan herinnerd. Zodra de gelegenheid zich voordoet, …

  Like

 2. Ontvangen per mail en zeker een vermelding waard
  Mme bonjour.
  C’est avec plaisir que je découvre vos mots et photos sur notre Maison,
  Je tiens avant tout et au nom de notre équipe a vous remercier pour vos compliments
  Cela nous encourage a continuer dans notre voie.
  La prochaine fois que vous passer chez nous n’hésiter pas a vous faire connaitre car nous avons un menu hors carte qui n’est annoncé nulle part et que nous réservons a nos clients qui souhaite aller plus loin dans la découverte de notre cuisine.
  Sincèrement
  David M.

  Like

 3. Heerlijk! En dan die kinderen die alles zo graag eten…
  Bij ons is het weeral veel te lang geleden; maar eerst willen we Bozar eens uitproberen.

  Like

 4. Bozar… Man is er gaan zakenlunchen maar was zeker nog niet ok. Trage, robotgestuurde bediening. Eten niet te vergelijken met La Paix…

  Like

Reacties zijn gesloten.