Refter

 

 

 

 

23102009063_resize

 

 

Bistro Refter is de brasserie van de driesterrenchef Geert van Hecke. Ze ligt in het verlengde van zijn De Karmeliet. Refter is een verwijzing naar die van de karmelietenorde. Verstopt achter een grijze gevel met een gekleurde tegelwand stap je langs twee onopvallende glazen deuren binnen in het rijk Van Hecke.

23102009064_resize

 

We zijn, zoals vaak als we ergens komen, de eerste gasten. We mogen een tafel kiezen en ik kies eentje met zicht recht op de open keuken. Tegen half één zit het er drie kwart vol en dat blijft ook zo.

23102009073_resize

 

23102009074_resize

 

Het interieur is vrij strak maar de kleuren zijn dat niet: oranje en lichtbruin. Het opvallendst zijn de tegelmuren, ontworpen door Benoît Van Innis, vooral bekend van zijn poëtische en licht vervreemdende tekeningen. De muren worden afgewisseld met schermen van houten latjes, waarachter je de open keuken kunt raden. Grappig zijn ook de matzwarte lampen aan de zoldering, allemaal verschillend van vorm. Gelukkig valt er veel licht binnen via de hoge ramen die uitgeven op een terras dat in verbinding staat met De Karmeliet via een knap terras. Jammer dat het herfst is.

23102009075_resize

 

We starten met een aperitief. Man neemt een porto en ik een frisse Vin du Bugey, een mousserende rosé. Een aperitief maison is er niet. We krijgen er onmiddellijk enkele hapjes en 2 soorten lekker brood bij. 23102009079_resize

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

We krijgen vriendelijk het menu voorgesteld en mogen voor €35 kiezen uit een voor- en hoofdgerecht waarvoor je voor sommigen tot €15 supplement moet betalen én een dessert, kaas of koffie. Daarnaast zijn er enkele suggesties en een menu op basis van zuurkool en munster. Het marktmenu bestaat uit hoofd- en nagerecht.De kaart die onmiddellijk in drie talen is, toont dat hier duidelijk sprake is van een brasseriekeuken die ook de talrijke toeristen wil aantrekken.
Op de kaart staan enkele Vlaamse klassiekers zoals gelakeerd buikspek met een salade van witloof, jong haantje op het spit gebakken, seizoensgroentjes, aardappelmousseline en champignonsaus, … Bij de voorgerechten vinden we jonge makreel gemarineerd in een infusie van oosterse kruiden; vissoep; een gratin van mosselen met venkel en spinazie, zes oesters uit Grevelingen +€5; op de plancha gebakken nieroogkreeftjes met curry van zoete aardappel met koriander en chorizo +€10 of vier kleine hoofdgerechtjes (makreel, gratin van mosselen, gebakken langoustines) +€15 wat eigenlijk veel extra is. Bij de hoofdgerechten de klassieke américain; vis volgens het marktaanbod; geplette aardappel met handgepelde Zeebrugde garnalen en gepocheerd ei; ossenstaart gereserveerd als parmentier met knolselderpuree en salade van spitskool; op de plancha gebakken St-Jacobsnoten en witte pens, lardo, risotto van pompoen +€5; peper van hertekalf met gekonfijte appeltjes, knolselderpuree +€5; en een Iers tussenribstuk met sjalot, gratin dauphinois en groene boontjes +€10.
Man kiest voor de suggestie garnaalkroketten en ik voor de wildterrine met ganzenlever en hazelnoten met een chutney van vijgen van de kaart. Man is niet in de wolken van de kroketten die volgens zijn ontleding maximum 3 garnalen per kroket tellen. De smaak is er wel. De terrine is zoals een terrine moet zijn: smeuïg maar de portie is enorm voor een voorgerecht.
23102009084_resize  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wijnen: per fles of prijsvriendelijk per glas, niets tussenin. We kiezen per glas voor een meer dan correcte rode Zuid-Afrikaanse Eerste Hoop 2007 van Cabernet Sauvignon met een zachte afdronk €7,5.

Als hoofdgerecht kiezen we beiden voor schorsvel (onglet) met frietjes en een krokante salade en een béarnaise van pickels.In plaats van de salade krijgen we verse mayonaise en pas na lang wachten en vragen volgt één potje sla. Saignant, zoals gevraagd, is het vlees ook niet. De béarnaise is zeer licht. De fritten in een énorme portie op het bord gekieperd doen denken aan ons bedrijfsrestaurant. Refter dus…

 

23102009085_resize

 

Om af te sluiten verkiezen we een dessert boven de kaas. Hier is keuze tussen een vijftal mogelijkheden waaronder dame blanche, appeltaart, … Man neemt een crème brulée en ik kies een Panna cotta met peren. Beiden zeer lekker. We sluiten af met een koffie.

23102009086_resize

 

De bediening ? De gastheer, de zoon van, loopt een beetje afwezig en – sorry – boertig rond. Het bedienend personeel is vriendelijk, discreet en in zwart/grijs gekleed.

De rekening van het menu met aperitief, water, wijn, koffie leverde ons €107 op. Prijs/kwaliteit is Refter wel ok maar het hoofdgerecht viel wat tegen. Ook de presentatie doet de naam Refter alle eer aan. Als je deze brasserie vergelijkt met Museumbrasserie is de keuze snel gemaakt. Vooral als je het totaalplaatje bekijkt: bediening, interieur en uiteraard eten, want daar komen we tenslotte voor. Refter zal het eerder moeten hebben van Brugse zakenlui, nieuwsgierigen (zoals wij wàren) en toeristen dan van ons.

Refter, Molenmeers 2, 8000 Brugge, reservatie enkel telefonisch 050/444900

Advertenties

7 gedachten over “Refter

 1. Dus het klopt!
  Een vriendin van mij was een tijd geleden gaan eten in Refter. Hetgeen ze mij achteraf daarover vertelde trok heel erg op wat jij schrijft. Ze vond, net als jij , dat de naam “Refter” bij bepaalde momenten heel erg goed passen. Ze had meer verwacht van de nevenzaak van de Karmeliet.
  Wou je niet op de hoogte brengen van haar mening want ik wilde echt jou verslag afwachten. 😉

  PS: Die panna Cotta ziet er inderdaad heel lekker uit!

  Like

 2. Spijtig voor jullie dat het niet zo goed is meegevallen. Wij zouden wij ook niet opgetogen geweest zijn. Wat de ‘gastheer’ betreft: de eerste keer hadden wij dezelfde ervaring; de tweede keer vonden wij hem OK; we dachten dat hij zijn draai gevonden had.
  Volgende keer misschien beter bij jullie! Wij wachten al ongeduldig op de nieuwe brasserie van Sergio Herman, die binnenkort zal geopend worden (wij denken in Cadzand).

  Like

 3. C&C, ja daar kijk ik ook naar uit. Wij proberen met de feesten zeker de mnu box uit (mnushop.be) en kijken uit nr ons bezoek in maart bij Oud Sluis.
  Neen de gastheer… het was dàt niet. Hij liep er eigenlijk verloren. Chapeau voor dat meisje die ons bediende, die deed dat zeer goed. Hebben jullie de museumbrasserie al getest ?

  Like

 4. Wij zijn al in de Museumbrasserie geweest, maar al een hele tijd geleden (maart 2008); Peter Goossens was er nog aktief. We waren wel heel tevreden: mooi kader, goede bediening en het eten was zeer lekker: echt Belgisch. De gerechten die wij gekozen hadden waren enorm groot en redelijk zwaar, maar uitzonderlijk kan dat wel eens. We zouden er wel opnieuw willen gaan, maar wij houden nogal van nieuwe ontdekkingen.
  Oud Sluis zal zeker meevallen. Gelukkig hebben jullie al gereserveerd; nu Sergio Herman bij Gault&Millau (al jaren onze lievelingsgids) 20 punten haalde zal dat nog een stuk moeilijker worden.

  Like

 5. Refter is dan nog de beste brasserie geworden, sorry maar dat begrijp ik niet.
  Neen idd op tijd geserveerd bij Oud Sluis. 20/20 is echt uitzonderlijk!
  Museumbrasserie: als je volledige menu neemt is het idd vrij copieus. Ben benieuwd hoe het er nu is. Frédéric Robin (ex Loriers en Bruneau) staat er nu id keuken.

  Like

Reacties zijn gesloten.