In search of perfection

Vanaf vanavond 25 augustus 2009 op Canvas

Zesdelige reeks waarin Heston Blumenthal op ongewone, wetenschappelijke wijze gewone gerechten onderzoekt, analyseert en perfectioneert. In zijn zoektocht naar de perfecte steak, spaghetti bolognaise of fish & chips reist hij naar de bakermat van die gerechten en pendelt hij tussen boerderij en universiteit, om vervolgens in zijn eigen keukenlabo de ultieme versie te bereiden. Culinaire alchemie en moleculaire gastronomie gaan hand in hand in deze wonderlijke kookreeks.
Heston Blumenthal (1966) is een selfmade kok, maar niet de eerste de beste: hij runt The Fat Duck (drie Michelin-sterren) in het dorpje Bray aan de Thames in Oxfordshire. Zijn restaurant werd in 2001 door Michelin vekozen tot restaurant van het jaar en in 2005 tot het beste ter wereld door Restaurant Magazine. Blumenthal heeft veel succes met zijn ‘wetenschappelijke’ culinaire methodes en zijn gerechten en menu’s die de grenzen van de traditionele ‘goede smaak’ verleggen.
In deze serie onderwerpt hij zes doodgewone, klassieke gerechten aan een doorgedreven onderzoek: kersentaart, steak & salade, fish & chips, pizza, gebakken kip en spaghetti bolognaise.
In deze eerste aflevering krijgt de kersentaart uit het Zwarte woud de ‘full Blumenthal’-behandeling. De zoektocht naar de perfecte taart begint in Baden Baden, de bakermat van de Schwarzwalder Kirschtorte. In het 250 jaar oude café König gaat meesterbakker Volker Gmeiner er prat op dat de Kirschtorte daar is uitgevonden. Een essentieel ingrediënt van de taart is de Kirsch. Er zijn zo’n 14.000 branderijen in het Zwarte Woud, dus het is niet eenvoudig om er de beste uit te kiezen. In zijn eigen ‘keukenlabo’ in Groot-Brittannië experimenteert Blumenthal met een vacuümzuiger om de topping op de taart te perfectioneren. En verder gaat hij het gebak onder meer te lijf met een verfpistool (weliswaar gevuld met een chocoladesausje).

Bron: Canvasinsearchofperfection_2_resize

 

 

 

2 gedachten over “In search of perfection

Reacties zijn gesloten.