Rabarberconfituur

Iedereen is hier verzot op confituur. En nooit ben ik erop gekomen deze zelf te maken. Een regelrechte schande. Want veel simpeler dan confituur maken kan niet.

Makkelijk als je enkel de tuin in moet lopen achter de ingrediënten. Het voordeel van confituur maken is dat je hem lang kan bewaren en daardoor ook in het najaar nog kunt genieten van zomers fruit.
Het is wel belangrijk dat je hem bewaart in schone potten. Wat voor een soort potten je gebruikt, maakt niet uit, als je ze maar luchtdicht kunt afsluiten. Weckpotten zijn het makkelijkst omdat die te koop zijn met een handige afsluitring van rubber en deksel.
Je kunt echter ook potten met schroefdeksel gebruiken. Het luchtdicht afsluiten doe je in dat geval door de gevulde pot af te dekken met een stuk licht bevochtigd cellofaan en een elastiek. De deksel schroef je er vervolgens bovenop. Bewaar de confituur op een koele en donkere plaats. Met een normaal suikergehalte en verpakt in een schone pot is hij buiten de koelkast zeker 6 à 12 maanden houdbaar. Eens de pot geopend, kan je hem best in de koelkast bewaren.

Nodig:
1 kg fruit. Ik plunderde de rabarberplant, gooide er wat aardbeien en frambozen bij
1 kg confituursuiker

Zo gemaakt: de rabarber enkel wassen, niet schillen (de schil helpt om de confituur te laten indikken) en in stukjes snijden. Gooi de rest van het fruit erbij tot je 1 kg hebt.
Doe alles in een kom en doe de suiker erover. Laat een nachtje trekken, tot alle suiker gesmolten is met de sappen van het fruit. Maak dan de confituur volgens de bereidingswijze op de verpakking van de suiker. Laat goed doorkoken. De confituur is klaar als je een lepel op een bordje doet, even laat staan en er dan een streepje intrekt. Blijft de streep open dan is de confituur klaar. Eventueel mixen als je liever geen stukjes hebt.
Vul de potten als de confituur nog warm is – tot even onder de rand – en sluit ze vervolgens goed af. Zet ze daarna op hun kop. De hitte duwt de overtollige lucht uit de pot. Dit komt de houdbaarheid ten goede. Na 5 minuten mogen de potten weer rechtop staan en kan de jam rustig afkoelen.
IMG_5025_resizeIMG_5029_resize

 

 

 

 

3 gedachten over “Rabarberconfituur

  1. Hoi Nicole, bedankt voor tip maar kan je me ook zeggen waarom? Dan leer ik alweer wat bij 😉

    Like

  2. hoi,
    juist de gelei gemaakt,maar ik doe 1 kilo rabarber met 600 gr suiker en 1 dikke appel, zeer lekker

    Like

Reacties zijn gesloten.