10Y: diner bij Hof Van Cleve***

10 jaar samen, dat lijkt alsof het in een knipoog voorbij ging. Om dat te vieren, reserveerde we reeds in februari een tafel bij Hof Van Cleve en een bed bij Gastenverblijf Steenhuyse in Oudenaarde. Drama Queen en Stoere Vent gingen dus op weekend logement. De – euh – tweede keer sinds… 5 jaar.

Gastenverblijf SteenhuyseIMG_0645_resize

IMG_0638_resize

IMG_0642_resize

IMG_0639_resize

IMG_0637_resize

 

05102008(001)_resize

 

Our room with a viewIMG_0602_resize

 
IMG_0604_resize

 

IMG_0603_resize

Hof Van Cleve dan…


De weg naar Kruishoutem is meer dan een weg die twee punten op de landkaart met elkaar verbindt. Aankomen is alsof je een andere wereld binnentreedt, een mentale en culinaire reis. Een smal landweggetje leidt je in Kruishoutem, tussen Gent en Kortrijk, naar deze lage hoeve in de Vlaamse Ardennen.

Alleen al de ontvangst is memorabel. Vier mensen stonden ons op te wachten en gaven ons het gevoel dat ze al jaren reikhalzend uitkeken naar onze komst.
We kregen een tafel, ik met ‘het mooiste zicht’ vanop de heuveltop, Man een nog mooier zicht: recht de keuken binnen. Nog beter werd het als er een klein kaboutertafeltje naast mijn stoel werd geplaatst. Voor mijn handtas!  Het restaurant is niet erg groot, er is maximaal plaats voor een veertigtal personen. Heldere kleuren, hoogstaande materialen en een bijna spirituele sfeer door de wanddecoratie: doeken van geniale, hedendaagse schilders. 
Wij krijgen de keuze uit een tiental soorten vers gebakken brood. Als aperitief kozen we een rosé Champagne Billecart Salmon. Zeer snel kwamen de eerste hapjes op tafel: t
oast polenta/flan tonijn/sashimi hamachi, toast polenta/flan foie d’oie/tartaar van langoestines, koud soepje cresson/flan parmesan/grijze garnalen/espuma garnaal/krupuk, canneloni grannysmith-noordzeekrab/mousse gerookte haring/mayo sesam, tartaar gillardeau-oester/ramenas/wakamé/sorbet yuzu/oesterparels.

Alleen al de ronkende beschrijving deed ons het water in de mond lopen. Het smaakte even poëtisch en verrassend als het klonk.

Canneloni grannysmith-noordzeekrab/mousse gerookte haring/mayo sesam04102008(004)_resize

Tartaar gillardeau-oester/ramenas/wakamé/sorbet yuzu/oesterparels

04102008(005)_resize

Zelfs een frit met kip en mayonaise.

Voor het voorgerecht op tafel komt, mochten wij al zes hapjes proeven. Telkens weer helemaal anders, en een hemelse sensatie voor de smaakpapillen, en een lust voor het oog.

We kozen voor the full monty dus het 10 gangen menu ‘Innovatie en traditie’ De Frisheid van de Natuur

Tomaat ‘Coeur de Boeuf’ buffelmozarella / pesto / sardines

Buffelmozzarella/gelei tomaat/ijs bloody mary/gegrilde sardine/pure gel tomaat/crème pesto04102008(007)_resize

Pijlinktvis citroen / piment / dashi

Linguini calamares/granité dashi/gebakken mini-inktvis/geconfijte citroen/gelei consommé inktvis/crème paprika/mayo curry/piment doux fumé/goa-cress/crumble zwarte olijven
04102008(008)_resize

Tonijn ‘Bleufin’ schelpdieren / citroengras / komkommer

Carpaccio filet tonijn/komkommer/hijiki/kokkels/zeemessen/gel groene selder-consommé langoestines-citroengras
Carpaccio buik tonijn/verse hazelnoten/crème wassabi-tuinkers/gemarineerde spitskool-sinaaasappel/zeste sinaas/gebakken eendenlever/brunoise watermeloen
04102008(009)_resize

Langoustine ‘Guilvinec’ bouillabaisse / courgette / combava

Gebakken langoestines/gelei ratatouille/crème courgettes-combava/consommé bouillabaisse
04102008(010)_resize

Zeebaars ‘met de lijn’ couscous / bouchotmossel / amandelen

Lage temperatuurgegaarde zeebaars/belotta-ham/couscous-chorizoolie/krokant aardappel/verse amandelen/crème artisjok-amandelen/crumble parmesan
Saus sherry fino-bieslook-bouchotsmosselen

04102008(011)_resize

Oosterschelde paling iberico varken / soja / cévenneajuin

Gelakeerde oosterscheldepaling/compote cévenneajuin/buikspek iberico/pousse d’épinard/consommé gebakken ajuin
04102008(012)_resize

Duif uit de Anjou Champignons / salie / maïs

Jonge duif “anjou”/créme mais/créme erwten/gebakken girolles/geconfijte aardappel-crème aubergine-lardo/jus naturel salie/kroket geconfijte duivenbil-foie d’oie
04102008(013)_resize

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Appel vanille/ verbena / limoen

Gebakken appel/caramel/crumble hazelnoot/sabayon calvados/zeste limoen/munt/krokant vanille/gelei vanille/gelei griottes/ijs vanille-calvados

Glaasje crème mascarpone citroenverbena/gelei appeljenever/granité granny smith
IMG_0629_resize

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chocolade ‘Ecuador 70%’ krieken / pistache / mascarpone

Panna cotta pistache/gelei krieken/witte chocolade/geconfijte citroen/ganache chocolade-lavendel /krokant chocolade/ijs chocolade “equador”/ yoghurtkorrels/pistachenoten
04102008(016)_resize

Chocolade en zoetigheden bij de koffie
En dit vat onmiddellijk het menu samen: de 3 sterren van Hof Van Cleve bevinden zich duidelijk in het complexe samenspel van de verschillende, uitgebreide, niet altijd evidente ingredientenkeuzes.

met aangepaste wijnen : de eerste wijn was de pedro Ximénes van Oddyseus in 2007, een domein uit Priorat, een wijnstreek net onder Barcelona. Volle mediterane wijn met frisse afdronk, kwam ook bij de linguini. De tweede wijn was iets voller Chateau Beauregard Ducasse, een witte Graves 2004, met 80% sauvignon blanc, 20% semillon, fris in de aanzet voor de komkommer en de koude bereiding, maar complexer, door het eikenvat, in de afdronk om ook de eendenlever en de krokante langoustine op te vangen. De derde witte wijn kwam uit Portugal, Minho het noorden. Deze chardonnay Covela 2005 was vrij vet, wat nodig is omdat de saus geboterd is en bij de paling varkens vet geserveerd werd. Maar aan de fruitige kant, voor de zoete paling. De rode wijn was een sublieme Oostenrijkse Blaufrankisch Vulcano 2005, een wijn met veel fruit en kruidigheid.
Er heerste een gezellige chicque sfeer die hele avond werd aangehouden maar aangenaam werd onderbroken door de sympathieke obers. Het jonge en uiterst bekwame team van Peter Goossens is ons onmiddellijk opgevallen. Gewoon door hun talent. Onze gerechten kwamen prachtig gepresenteerd op tafel, op smetteloze witte borden. Wij genoten van elkaars gezelschap en van elke hap, en waren in de wolken met de aangepaste wijnen die ons werden voorgesteld door sommelier Martijn Soen.
Lieve Goossens, de gastvrouw, kwam checken of alles naar wens is. Eén en al het gevoel dat je in goede handen bent. 

Het dessert, wederom puur genot, bestond uit kleine hoeveelheden, die een waar smaakavontuur vormden. En de verwennerij hield niet op. Bij de koffie werd ons nog een marsh mellow, oliebollen (?!) en een ovenvers madeleinekoekje met gember aangeboden, en op tafel stonden er intussen zoetigheden. 04102008(015)_resize

04102008(018)_resize

04102008(017)_resize

IMAGE_340_resize

Peter Goossens kwam rond middernacht een babbeltje slaan aan onze tafel. Een zeer symphatieke man, een échte chef waar ik enkel respect voor kan opbrengen. Man merkt op dat hij hem menig maal heeft zien roepen in de keuken waarop ik opmerk dat ik dat thuis ook doe als Man niet luistert in de keuken. Lol alom. Samen op de foto, geen probleem.

 

Hem even uitdagen om met zijn Range Rover mee de modder in de duiken, ook niet. Want ook deze kan er niet onderuit om op de gevoelige plaat vastgezet te worden. Let vooral op de nummerplaat.

IMG_0633_resize

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als die laatste zoetigheden verorberd waren, vroegen we de rekening. Het is even wennen om €670 te betalen voor een gezellige tête-à-tête, maar toch doet het minder ‘pijn’ dan verwacht. Bij een vriendelijk afscheidswoord krijgen we nog een mooi boek. Hof van Cleve is dan ook niet enkel een toprestaurant. Hier tafelen is een buitengewone ervaring waar je nog lang van kan nagenieten, de momenten die we er beleefden zullen blijven smaken. OK, nu is de vraag: wanneer gaan we terug ?

Met dank aan Michaël Vrijmoed en Martijn Soen voor het bezorgen details van de menukaart en de wijnen.

Advertenties

6 gedachten over “10Y: diner bij Hof Van Cleve***

  1. Oooooooooooo…Ooooo…hemeltje…ik zit hier zowaar met een “bijna-orgastisch-gevoel” je verslag te lezen van je uitje bij Peter Goossens!!!!
    Wat een keuken, wat een stijl, wat een topchef toch hé.
    Ik hoop om ook ooit eens door mijn man verrast te worden met zo’n etentje (hij was er al een paar keer voor zakenlunches).

    Ik ga je verslag zeker nog een tiental keer overlezen en overlezen want het is héél mooie geschreven en het doet me echt hartkloppingen krijgen (en dat overdrijf ik niet!!)

    Dank je hiervoor

    Like

  2. @Nathalie, graag gedaan hoor. Het was ook geweldig. Ik ga er nog heel lang van nagenieten. Van het eten én van de ontmoeting met de chef.
    De foto’s zijn niet denderend van kwaliteit. De meeste zijn met gsm genomen zonder flits. De Ixus flitste iets te flashy naar mijn goesting en bescheidenheid 😉
    Enne… blijven ademen hé.
    Btw Musemfood, dat zijproject van Peter Goossens in Brussel is ook een aanrader!

    Like

  3. Mooi! Wij gaan dit najaar en tellen de maanden af. We zijn gewone mensen maar gastronomie is een hobby met etentjes in liefst enkel toprestaurants. Vraagje het gastenverblijf is dat ver van het restaurant? We hebben geen wagen en zoeken een leuk plekje om te overnachten.

    Like

  4. Hoi Mike en Sabine
    Is in Oudenaarde, op 15 minuten. Best taxi nemen. Gastenverblijf is een echte aanrader !

    Like

Reacties zijn gesloten.